SCANDALUL coloanelor oficiale. Tiberiu Niţu, convocat la Ministerul Justiţiei. Prună: „Nu exclud nicio variantă”

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a avut o discuţie, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei, cu procurorul general Tiberiu Niţu, despre acuzaţiile care i se aduc acestuia în dosarul lui Gabriel Oprea. Potrivit procurorilor DNA, Niţu a beneficiat ilegal de coloană oficială. Discuţia a durat aproximativ o oră şi jumătate, iar la finalul întâlnirii Niţu a plecat fără a face vreo declaraţie. Rămâne de văzut dacă ministrul Justiţiei îi va propune preşedintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcţie pe Tiberiu Niţu.

27 ian. 2016, 13:23
SCANDALUL coloanelor oficiale. Tiberiu Niţu, convocat la Ministerul Justiţiei. Prună: „Nu exclud nicio variantă”

Procurorul general Tiberiu Nitu a ajuns în jurul orei 15.50 la Ministerul Justitiei, unde a avut o întrevedere de aproximativ o oră şi jumătate cu ministrul Prună.

„Nu fac niciun fel de declaraţii şi speculaţii”, a spus Tiberiu Niţu, la insistenţele jurnaliştilor care l-au întrebat, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, dacă ia în calcul o demisie sau dacă ministrul i-a cerut să se retragă.

Ministrul Justiţiei a precizat că nu a discutat până la acest moment cu Tiberiu Niţu. „Nu am vorbit cu procurorul general. Vorbesc astăzi cu procurorul general. Îmi rezerv dreptul de a face declaraţii, dacă este cazul, după ce discut cu domnia sa„, a declarat ministrul.

„Nu am facut o analiza preliminara pe care sa o pot comunica presei. Lucrez la acest lucru. Am fost la Consiliul JAI. Lucrurile au survenit in weekend. Există un comunciat DNA. Cred ca rigoarea ne cere sa discutam mai intai cu acea persoana. Discut astăzi cu procurorul general, imi termin analiza si voi iesi public cand voi avea ceva de spus. Acum nu am nimic de spus. (…)

Un sistem judiciar nu inseamna doar procurorul general. Exista procurori si judecatori care au facut posibile rezulatele pe care le vedem in raportul de tara MCV dar si in fiecare zi. Nu am ezitari sa sustin ca oamenii profesionisti din sistem isi fac treaba. Exista oameni profesionisti si oameni mai putin profesionisti”, a mai spus Prună.

Întrebata daca ia in calcul sa propuna Consiliului Superior al Magistraturii si presedintelui Klaus Iohannis revocarea lui Tiberiu Nitu din funstie de procuror general, Raluca Pruna a raspuns: Nu exclud absolut niciun fel de variantă, pentru că legea prevede asta. Există posibilitatea menținerii, există posibilitatea revocării. Deci iau în calcul absolut orice fel de instrument pe care îl am la dispoziție prevăzut de legea română în vigoare. Trebuie să discut ca să ascult toate opiniile”.

Procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015. Potrivit unor surse Agerpres, media deplasărilor procurorului general ar fi de două pe zi.

Una dintre cele două infracțiuni de abuz în serviciu de care este acuzat Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Protocolul privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înregistrat pe 4 aprilie 2014 la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit DNA.

Monica Macovei: Demisia procurorului general Tiberiu Niţu, absolut necesară în urma scandalului lui Oprea

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de ministrul Gabriel Oprea, documentul având ca obiect cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.

„Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară”, precizează DNA.

Procurorii au constatat că protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate în municipiul București.

„În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, arată DNA.

Tiberiu Niţu s-a ABŢINUT să soluţioneze cererea DNA în cazul Oprea. Precizările Parchetului

Anchetatorii au mai constatat că Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat, pe 3 iulie 2015, un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțire a demnitarilor pe raza municipiului București.

„Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de Interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu”, menționează DNA.