Reacţia preşedintelui Ucrainei, după tentativa de asasinat. „Să-mi dai Bună Ziua cu focuri de armă arată slăbiciune”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis miercuri 'un răspuns puternic' după tentativa de asasinat care l-a vizat pe unul dintre consilierii săi, un atac pe care el îl consideră îndreptat asupra eforturilor sale de reformare a Ucrainei.

22 sept. 2021, 15:18
Reacţia preşedintelui Ucrainei, după tentativa de asasinat. „Să-mi dai Bună Ziua cu focuri de armă arată slăbiciune”

Cine se află în spate, sincer, nu ştiu. Care sunt aceste forţe? S-ar putea să fie interne, s-ar putea externe. Eu nu le consider însă nişte forţe, pentru că a-mi da Bună Ziua cu focuri de armă din pădure țintite spre mașina prietenului meu înseamnă slăbiciune, iar răspunsul meu va fi puternic„, a declarat Zelenski într-o înregistrare postată pe contul său de Facebook de la New York, unde participă la reuniunea Adunării Generale a ONU.

Preşedintele ucrainean a adăugat că imediat după ce îşi va rosti alocuţiunea la Adunarea Generală va reveni în ţară, dând asigurări ucrainenilor să continue „lupta împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”.

De altfel, Moscova imediat s-a delimitat de orice implicare în acest atac. Presupunerile privind o eventuală implicare a Rusiei în tentativa de asasinare a consilierului preşedintelui ucrainean „nu au nimic de a face cu realitatea”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters şi RIA Novosti.

Anterior, Oleksandr Kornienko, actualul lider al partidului preşedintelui Zelenski „Servitorul Poporului”, nu a exclus ca Rusia s-ar putea să se afle la originea atacului împotriva principalului consilierul prezidenţial.

Citeşte şi Consilierul principal al preşedintelui Ucrainei, vizat de o tentativă de asasinat, lângă Kiev. Cel puţin zece gloanţe au fost trase în maşina sa

Serghii Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia ucrainene, citate de AFP, Unian şi Reuters.

Atacul a avut loc în jurul orei 10:00 în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, conform aceleiaşi surse.

În 2020, Volodimir Zelenski declarase că Şefir se numără printre persoanele în care are cea mai mare încredere. Şefir nu a suferit decât un şoc în urma tentativei de asasinat, dar şoferul său a fost rănit, potrivit agenţiilor de presă ucrainene, care notează că maşina acestuia nu era blindată.

Citeşte şi Preşedintele Ucrainei vorbeşte despre un război total la graniţele României. „E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”

Biroul Parchetului General a deschis o anchetă penală ‘pentru tentativă de ucidere a două sau mai multe persoane’.

Şeful procuraturii regiunii Kiev, Aleksei Homenko, a declarat că asupra maşinii lui Şefir au fost trase cel puţin 18 gloanţe dintr-o puşcă automată, potrivit Interfax-Ukraina.


loading...