Reacţie adversă rară după vaccinare. Este întâlnită doar la femei

Pe lângă efectele adverse clasice post-vaccinare - febră, frisoane, dureri musculare, cefalee, dureri de braț - un nou efect pare să fie raportat în ultima perioadă. Mai multe femei au relatat că, după vaccinare, s-au confruntat cu tulburări de ciclu menstrual.

13 mai 2021, 15:48
Reacţie adversă rară după vaccinare. Este întâlnită doar la femei

Reacţie adversă rară după vaccinare. Tot mai multe femei din întreaga lume raportează faptul că, după administrarea serului, s-au confruntat cu menstruație timpurie şi dureri menstruale, informează BBC.

Dr. Kate Clancy, antropolog medical, şi-a povestit pe Twitter propria experiență privitoare la menstruaţia post-vaccinare. Ulterior, în colaborare cu dr. Katharine Lee, a lansat un sondaj pentru a afla experiențele altor femei.

Reacţie adversă rară după vaccinare. Ce categorii de femei s-au confruntat cu ea

Nu se știe încă dacă vaccinul anti-Covid-19 provoacă modificări hormonale, până în prezent nefiind făcute studii în acest sens. Totuși, dr. Victoria Male, imunolog specializat în reproducere, a precizat că cele care au raportat sângerări neobişnuite după vaccinare au fost îndeosebi unele femei aflate în post-menopauză, dar și unele femei care îşi administrează hormoni pentru oprirea menstruaţiei. Pe baza acestor observaţii, medicul suspectează că poate apărea o „reacție fizică inofensivă“.

Citeste si Vaccinurile Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului. Anunţ de ultimă oră al Agenţiei Europene a Medicamentului

În plus, mai mulți bărbați trans și femei în post-menopauză, care nu au în mod normal menstruație, au luat legătura cu doctorii Clancy și Lee spunând că au avut sângerări după vaccin.

Și, deși legătura nu este dovedită, există motive logice pentru care vaccinul ar putea provoca dereglări menstruale, dar aceste modificări nu reprezintă motiv de îngrijorare, spun specialiștii în reproducere.

Vaccinul nu afectează fertilitatea

Există dovezi atât în ceea ce privește vaccinurile împotriva gripei, cât și în cazul vaccinurilor HPV, că acestea pot afecta temporar ciclul menstrual, dar efectele secundare nu sunt pe termen lung. Şi, foarte important, există o mulțime de studii care arată că vaccinul nu afectează fertilitatea.

Citeste si Medicul Adrian Marinescu despre testarea anticorpilor: „Dacă mi-am testat anticorpii după o lună, stau liniştit trei luni. Să vedem lucrurile mai echilibrat, nu trăim o apocalipsă”