Reacţie controversată în presa din Ungaria după decizia UEFA în cazul mesajului „Kosove e Serbia”. Ce au scris maghiarii despre Transilvania

UEFA a sancţionat FRF cu disputarea unui meci al echipei naţionale fără spectatori şi cu o amendă de 52.000 de euro după ce fanii au afişat mesajul "Kosovo e Serbia" şi au aruncat cu petarde pe teren la meciul România - Kosovo.

21 sept. 2023, 12:52
Reacţie controversată în presa din Ungaria după decizia UEFA în cazul mesajului „Kosove e Serbia”. Ce au scris maghiarii despre Transilvania
Reacţie controversată în presa din Ungaria după decizia UEFA în cazul mesajului "Kosove e Serbia". Ce au scris maghiarii despre Transilvania

Reacţie controversată în presa din Ungaria după decizia UEFA în cazul mesajului „Kosove e Serbia”. Un editorialist de Nemzeti Sport susţine că simțirile suporterilor români, care consideră atât că „Basarabia e România”, cât și că, așa cum au scris și pe un banner, „Kosovo e Serbia”, sunt egale cu cele ale fanilor din Ungaria, care încă sunt nostalgici după Transilvania.

„Faptul că istoria popoarelor care trăiesc în regiunea Europei Centrale de Est, încărcată cu tot felul de nemulțumiri reale sau percepute, este capabilă să producă manifestări similare și astăzi, nu este decât surprinzător pentru cei care nu locuiesc aici. Ultrașii români au extins imediat sfera, rimând afirmația „Basarabia e România” la mesajul semnului de propagare a «”nexistenței” Kosovo. Pe parcursul secolului care a trecut de la evenimentele din 1918, când Basarabia a devenit parte a României, diverse versiuni și interpretări ale celor întâmplate au concurat între ele. În discursul național românesc, răspunsul potrivit la întrebarea unificării sau anexării este unificarea, iar oricine se opune este un trădător. Zona care este aproximativ aceeași cu Republica Moldova de astăzi a fost adăugată Uniunii Sovietice după 1940.

În acest peisaj s-ar încadra și semnul care anunță apartenența Transilvaniei, dar, pe de o parte, nu merită să pierzi cuvinte pe dovezi și, pe de altă parte, de ce să discutăm oricum subiecte sensibile. Clarificarea în serie a abordării problemei Kosovo poate părea de neînțeles în acest context, dar dacă o privim din unghiul potrivit căruia nu există niciun motiv să punem la îndoială granițele Europei astăzi, nu mai este așa. (…)

Ei bine, pedeapsa anunțată miercuri a interzis doar accesul spectatorilor adulți la meciul împotriva Andorrei, și a impus o amendă de 52.000 de euro. O bagatelă, dacă ne gândim că ajungerea la Campionatul European este aproape o chestiune de viață pentru naționala României, care încă își păstrează șansele de a se califica trecând de la un noroc la altul, deoarece unii membri ai ultimei mari generații de jucători, văzând jocul lipsit de speranță, susțin direct sfârșitul sportului. Ceea ce, desigur, este ficțiune, dar indică în mod clar starea de spirit apocaliptică. (…)

Desigur, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei. A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil, mesajele lumii noastre zgomotoase, vor costa federațiile naționale bani pentru mult timp de acum încolo. Numai Cel Prea Înalt (n.r. – Dumnezeu) poate să dețină informații semnificative despre ceea ce se întâmplă în inimi”, se arată în editorial.

Citeşte şi: George Simion, despre scandalul provocat de galeria pe care a fondat-o. „Îi felicit pentru Basarabia este România!”

În urma sancțiunii dictate de UEFA, partida România – Andorra, programata pe 15 octombrie, de la ora 21:45, se va desfășura fără spectatori. Cu toate acestea, FRF a decis să permită accesul GRATUIT al copiilor sub 14 ani, organizați în grupuri, de la unități de învățământ preșcolar și școlar, școli de fotbal, grupe de juniori ale cluburilor de fotbal, doar cu câte un însoțitor la fiecare grup de 10 copii. Procedura completă de înscriere va fi anunțată în zilele viitoare.


Calendar 2024