Reacţii la nivel înalt după otrăvirea lui Alexei Navalnîi. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere”; „Un act laş şi demn de dispreţ”

Otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok este un "act laş şi demn de dispreţ", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 19:32
Reacţii la nivel înalt după otrăvirea lui Alexei Navalnîi. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere”; „Un act laş şi demn de dispreţ”

„Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată”, a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la faptul că s-a mai folosit acea substanţă şi în cazul fostului spion Serghei Skripal, în 2018, când se afla pe teritoriul Marii Britanii.

„Autorii (acestei otrăviri) trebuie să fie traduşi în justiţie”, a cerut von der Leyen.

Angela Merkel: Scopul a fost să-l reducă la tăcere

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Moscova va răspunde la întrebări dificile în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a figurii principale a opoziţiei ruse. Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele Guvernului german”, a declarat Merkel după o şedinţă cu miniştrii săi.

Merkel a precizat că va contacta Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi pe partenerii europeni şi aliaţii din cadrul NATO pentru a discuta pe tema otrăvirii opozantului rus şi a găsi „un răspuns comun adecvat”. Este vorba despre un atac la adresa „drepturilor şi valorilor fundamentale”, a mai spus cancelarul german.

Boris Johnson: Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică

Şi Marea Britanie a avut o reacţie după incidentul în care a fost implicat opozanztul rus. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a cerut Rusiei să spună adevărul în acest caz. „Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată şi ca violenţa să vizeze încă o dată o figură a opoziţiei ruse”.

La rândul său, şi premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a tansmis un mesaj pe Twitter. „Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică. Guvernul rus trebuie acum să explice ce s-a întâmplat cu domnul Navalnîi; vom lucra cu partenerii internaţionali pentru a ne asigura că se va face dreptate”.

Şi Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a transmis că otrăvirea lui Navalnîi este „absolut condamnabilă”.

Secretarul general al NATO: E şocant şi condamn acest lucru fără apel

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea „şocantă” a lui Navalnîi şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă. „Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a transmis Stoltenberg printr-un comunicat.

Alexei Navalnîi, otrăvit cu Noviciok, a dezvăluit guvernul german

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, a transmis Guvernul Germaniei.

Analizele de sânge care i-au fost efectuate într-un laborator militar german au scos la iveală „dovezi fără echivoc” că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Nociciok, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului federal german, Steffen Seibert.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău, în urmă cu două săptămâni, în timp ce se afla la bordul unui avion cu care călătorea între Tomsk şi Moscova.

Susţinătorii lui cred că a fost otrăvit la ordinele lui Vladimir Putin, însă reprezentanţii de la Kremlin au negat acest lucru. Echipa opozantului rus e părere că otrava i-a fost pusă într-un ceai pe care l-a băut în aeroport. La scurt timp, a intrat în comă şi a fost transferat la un spital din Berlin, unde a fost dus cu avionul pe 22 august.

Steffen Seibert a declarat, miercuri, la Berlin, că partea germană condamnă atacul împotriva politicianului rus şi cere Moscovei să se pronunţe de urgenţă asupra acestei teme. Guvernul federal urmează să se sfătuiască cu partenerii din UE și NATO în privința unei „reacții comune adecvate”.

Alexei Navalnîi a fost arestat de multe ori şi, de asemenea, a fost agresat fizic în repetate rânduri.

Ce este Noviciok

Agentul chimic Noviciok a fost creat în Uniunea Sovietică în anii 1970-1980. Noviciok înseamnă „nou venit” şi e o substanţă care afectează sistemul nervos, fiind compusă din agenţi toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute, VX şi sarin. Agenții Noviciok sunt de cinci până la zece ori mai letali decât aceste substanţe.

Noviciok a fost inclus pe lista substanţelor chimice interzise începând din iunie 2020.