Reacţiile adverse la vaccin pot fi agresive. O femeie din Mexic a ajuns la ATI

Autorităţile din Mexic susţin că o femeie a avut reacţii adverse la vaccinul anticovid. În România, au existat doar reacţii adverse minore după 10.000 de vaccinări.

03 ian. 2021, 11:48
Reacţiile adverse la vaccin pot fi agresive. O femeie din Mexic a ajuns la ATI

Reacţiile adverse la vaccin sunt rare, dar nu lipsesc cu desăvârşire şi nu se referă doar la alergii. Autorităţile din Mexic investighează cazul unei femei de 32 de ani, care a fost internată în spital după ce a dezvoltat reacţii adverse în urma vaccinării împotriva COVID-19, cu serul Pfizer şi BioNTech.

Femeia, al cărui nume nu a fost divulgat, a fost internată de urgenţă la terapie intensivă în Nuevo Leon, după ce a suferit convulsii, probleme de respiraţie şi urticarie.

Vaccinarea anti-COVID, accelerată după sărbătorile de Anul Nou. „Din 4-5-6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”
”Primul nostru diagnostic este encefalomielita”, a declarat Ministerul Sănătăţii din Mexic, într-un comunicat de presă emis vineri seară. Encefalomielita este o inflamaţie a creierului şi a măduvei spinării.

Ministerul Sănătăţii a adăugat că pacienta de 32 de ani suferea de alergii şi că momentan nu există dovezi ale studiilor clinice care să confirme că inflamaţiile creierului sunt o consecinţă a vaccinului.

Pfizer şi BioNTech nu au oferit încă o declaraţie.

Până acum, 126.500 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Mexic. Pe 24 decembrie, autorităţile din Mexic au început campania de vaccinare şi primele pe listă au fost cadrele medicale.

Dozele de vaccin anti-covid au ajuns în România pe 25 decembrie. În acest context, Comisia Europeană a publicat prospectul tradus în limba română la acest vaccin.

Care sunt reacții adverse la vaccin

Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele și numărul lotului medicamentului administrat trebuie înregistrate cu atenție.

Recomandări generale

Hipersensibilitate și anafilaxie

Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibile un tratament medical și o supraveghere adecvate, în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului.

Se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puțin 15 minute după vaccinare. Persoanelor care au manifestat anafilaxie la prima doză de Comirnaty nu trebuie să li se administreze a doua doză de vaccin.

Reacţiile adverse la vaccin, minore în România

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, sâmbătă, că, până la ora 17.00, u fost vaccinate alte 1.586 de cadre medicale, numărul total ajungând la 13.242. ”Număr de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 1 reacţie comună şi minoră, dintre care: 1 reacţie generală. Număr de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 27 reacţii comune şi minore, dintre care: 4 reacţii locale cu durere la locul injectării; 23 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie)”, au transmis autorităţile.