Rebelii yemeniţi huthi ameninţă să lanseze noi atacuri împotriva Arabiei Saudite

Rebelii hurhi din Yemen au ameninţat luni să lanseze noi atacuri împotriva Arabiei Saudite, după ce au revendicat atacuri devastatoare sâmbătă împotriva unor instalaţii petroliere saudite, relatează AFP.

16 sept. 2019, 14:20
Rebelii yemeniţi huthi ameninţă să lanseze noi atacuri împotriva Arabiei Saudite

”Noi avem braţul lung şi el poate ajunge oriunde, oricând”, a a declarat un purtător de cuvânt militar, Yahiya Saree, adresându-se ”regimului saudit”.

El a îndemnat Riadul ”să-şi revizuiască calculele şi să pună capăt agresiunii sale şi blocadei sale impuse Yemenului”.

Purtătorul de cuvânt, citat de televiziunea Al-Massirah, controlată de către rebeli, a cerut companiilor şi cetăţenilor străini să evite restul  instalaţiilor petroliere saudite, care află, a ameninţat el, ”în vizorul” huthi.

Infrastructura energetică saudită a mai fost vizată, de la începutul intervenţiei Riadului la conducerea unei coaliţii armate împotriva rebelilor în Yemenul vecin, şi anume în mai şi august.

Însă atacurile de sâmbătă – contra instalaţiei de la Abqaiq şi zăcământului de la Khurais, în estul Arabiei Saudite – sunt de altă anvergură. Ele au antrenat o reducere la jumătate a producţiei saudite, de 5,7 milioane de barili pe zi, reprezentând 6% din aprovizionarea mondială.

Huthi, susţinuţi de Iran, au revendicat aceste atacuri.

Însă secretarul de Stat american Mike Pompeo a apreciat că nu există vreo probă care să arate că acest ”atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale” a fost comis din Yemen.

Statele Unite acuză Iranul că se află la originea acestor atacuri.

Însă Teheranul a respins aceste acuzaţii ca ”iraţionale” şi ”de neînţeles”, prin vocea purtătorului de cuvţnt al Ministerului iranian de Externe Abbas Moussavi.

Irakul asigură SUA că teritoriul său nu a fost utilizat în atacul cu drone în Arabia Saudită

Premierul irakian l-a asigurat luni pe secretarul de stat american Mike Pompeo că teritoriul ţării sale nu a fost utilizat pentru a ataca instalaţii petroliere saudite, după informaţii ce sugerau ca fiind posibil ca proiectilele să fi fost lansate de pe teritoriul Irakului, în pofida revendicării atacului de către rebelii houthi din Yemen, potrivit AFP.

Irakul, unde operează numeroase miliţii şi facţiuni paramilitare apropiate Iranului, este prins între cei doi mari aliaţi ai săi: Teheranul şi Washingtonul, al cărui important aliat în regiune este Arabia Saudită, cu care Bagdadul şi-a ameliorat în mod semnificativ relaţiile, ceea a nemulţumit Iranul.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a respins duminică informaţiile de presă potrivit cărora drone sau rachete de croazieră ar fi fost lansate de pe teritoriul irakian în direcţia Arabiei Saudite, în timp ce SUA au declarat că nu iau în serios revendicarea din partea houthi, rebelii yemeniţi.

Susţinuţi de către Iran şi confruntându-se din 2015 cu o coaliţie militară condusă de Riad, rebelii houthi au revendicat atacul cu drone asupra a două instalaţii petroliere ale gigantului saudit Aramco, ceea ce a dus la o reducere bruscă a producţiei de petrol saudite.

La două zile după acest atac, care a provocat incendii la cele două instalaţii vizate, Mahdi l-a asigurat telefonic pe Mike Pompeo că Bagdadul ‘interzice orice utilizare a teritoriului său pentru lansarea de atacuri împotriva vecinilor săi’.

Într-un comunicat al biroului şefului guvernului irakian se precizează că Pompeo a declarat că informaţiile adunate de SUA ‘confirmă’ faptul că teritoriul irakian nu a fost utilizat pentru acest atac.

Irakul cere de mai multe luni ca teritoriul său să fie cruţat în cazul unei acutizări a crizei între Washington şi Teheran.

Recentele raiduri asupra bazelor grupărilor paramilitare şiite irakiene apropiate Iranului – care au fost atribuite Israelului – au dat naştere unor temeri legate de o escaladare, fără consecinţe militare până în prezent, dar ale cărei repercusiuni se resimt asupra clasei politice irakiene, divizată puternic între tabăra pro-Teheran şi cea pro-Washington.

Armamentul folosit în atacurile din Arabia Saudită ”provine din Iran”

Armamentul folosit în dublul atac vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită este de provenienţă iraniană, a acuzat luni un purtător de cuvânt al coaliţiei care luptă în Yemen împotriva rebelilor huthi, care au revendicat aceste atacuri, relatează AFP.

”Ancheta continuă, iar toate indiciile arată că armele folosite provin din Iran”, a declarat un purtător de cuvânt al coaliţiei, colonelul saudit Turki al-Maliki.

Citeşte şi: Preţul petrolului a EXPLODAT: Saudi Aramco a fost atacată