Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Pensionarii care solicită recalcularea pensiei trebuie să fie foarte atenți la documentele pe care le depun la casa de pensii, conform noilor reglementări introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, deoarece orice eroare în depunerea acestora poate întârzia considerabil primirea majorărilor la pensie.
Filip Stan
29 sept. 2024, 17:23
Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Conform noilor prevederi legale, dacă actele depuse, cum ar fi cererea de recalculare a pensiei sau adeverințele de venit, nu sunt corect completate, termenul legal de soluționare a cererii, care este în prezent de 45 de zile, poate fi extins cu până la 30 de zile.

Astfel, pensionarii ar putea aștepta până la 75 de zile pentru a beneficia de eventualele ajustări ale pensiei. Această extindere este aplicabilă în situațiile în care cererile trebuie completate sau refăcute.

„Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile. Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a declarat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, pentru Ziaruldeiasi.

Un alt aspect important introdus de noua lege este faptul că pensia se poate recalcula la cerere doar o dată într-un an calendaristic. Până la intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024, pensionarii puteau solicita recalcularea pensiei de mai multe ori pe parcursul unui an. Acest lucru le permitea să ajusteze pensia în funcție de veniturile suplimentare obținute, mai ales dacă aceștia continuau să lucreze după pensionare.

„Dacă un pensionar lucra două sau trei luni, se putea duce la casa de pensii să ceară o recalculare a pensiei, iar lucra și tot așa, putea cere recalcularea pensiei și de cinci ori într-un an. Acum se face doar o dată într-un an calendaristic”, a explicat Maria Andronache.

Citește și: Care sunt tipurile de pensii care se transformă automat în pensii pentru limită de vârstă. Trebuie îndeplinite o serie de condiții. Anunțul făcut de CNPP

Procesul de recalculare a pensiei presupune adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare suplimentare, precum și valorificarea altor documente relevante care nu au fost utilizate la stabilirea inițială a pensiei. De exemplu, pensionarii care continuă să lucreze după pensionare pot solicita recalcularea pensiei pentru a include veniturile obținute ulterior. Este însă esențial ca toate documentele necesare să fie corect întocmite, altfel recalcularea ar putea întârzia.

„Mare atenție la documentele depuse la casa de pensii!”, avertizează directoarea CJP Iași. Pensionarii trebuie să se asigure că adeverințele de venit sunt corecte și conforme cu modelul prevăzut de lege. De exemplu, veniturile obținute înainte de aprilie 2001 pot fi valorificate doar dacă sunt dovedite prin adeverințe întocmite conform Anexei 6 din lege. În caz contrar, documentele vor trebui refăcute, ceea ce poate duce la întârzieri.

În ultima perioadă, Casa Județeană de Pensii Iași a primit aproximativ 1.900 de sesizări legate de recalcularea pensiilor. Deși majoritatea recalculărilor au fost efectuate corect, un număr semnificativ de pensionari rămân nemulțumiți, chiar dacă au beneficiat de creșteri la pensie. Mulți dintre aceștia nu înțeleg pe deplin modul de funcționare al recalculării, în special în cazul celor care continuă să lucreze.

„Pentru perioada lucrată după pensionare se cere recalcularea în mod obișnuit, persoana primește puncte suplimentare pentru perioada adăugată, dar nu intră și la punctele de stabilitate. Trebuie să ținem cont că persoanele care lucrează după pensionare sunt deja persoane care au stagii mari de cotizare realizate, iar această perioadă lucrată le-ar aduce ca bonus un punct, căci așa spune Legea 360/2023, peste 35 de ani se acordă un punct de stabilitate, dar nu se acordă pentru perioada de cumul”, a punctat Maria Andronache.

Citește și: Un bărbat din Galați s-a trezit cu un TIR în casă. Șoferul spune că a încercat să evite un cal

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită pentru cetățeni. NU puteți depăși 21 iulie 2025 sub nicio formă
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Pensionarii care scapă de plata CASS. Care e condiția
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?