Recensământ 2022. Şeful INS anunţă dezechilibre majore între numărul pe pensionari și cel de tineri. Ce populaţie are România

După recensământul de anul acesta, preşedintele Institutului Naţional de Statistică se arată pesimist în ceea ce priveşte evoluţia demografică, anunţând dezechilibre majore între numărul de pensionari și cel de tineri.

05 aug. 2022, 12:31
Recensământ 2022. Şeful INS anunţă dezechilibre majore între numărul pe pensionari și cel de tineri. Ce populaţie are România

Recensământ 2022. Şeful INS anunţă că populaţia României a scăzut de la 20,12 milioane, cât era la recensământul din 2011, la 19 milioane de locuitori.

Recensământ 2022. Anunţul făcut de şeful INS

Citeşte şi Recensământ „măsluit” în mai multe localităţi din România. Explicaţia autorităţilor locale este incredibilă

”Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică.

Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe.

600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS, la Realitatea.

Potrivit şefului INS,  95% din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ.

”Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă”, a mai declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

El a adăugat că s-a încheiat culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Reamintim că până la data de 20 iulie 2022 au fost recenzate la nivel național aproape 17 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 87,4 % din populația rezidentă țintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane).

Participarea la recenzare a fost obligatorie, iar cei care au refuzat sau ignorat procesul de recenzare se pot trezi cu amenzi usturătoare după 31 iulie 2022.

Cea mai mică amendă în acest caz este 1.000 de lei. Amenda maximă pentru cei care nu se recenzează este de 3.000 de lei.

Citeşte şi Primele amenzi pentru cei care au refuzat să participe la recensământ 2022. Sancţiunile ajung până la 3.000 lei


loading...
Partenerii noștri