Primele amenzi pentru cei care au refuzat să participe la recensământ 2022. Sancţiunile ajung până la 3.000 lei

Mai sunt 10 zile până la încheierea recensământului şi încă mai există milioane de români care nu au completat formularul. Procesul colectării datelor merge greu. Recenzorii se lovesc de uşi închise şi de oameni reticenţi. S-au dat şi primele amenzi care nu vor să participe la recensământ. Potrivit legii sancțiunile ajung și la 3.000 de lei.

07 iul. 2022, 11:49
Primele amenzi pentru cei care au refuzat să participe la recensământ 2022. Sancţiunile ajung până la 3.000 lei

Recensământ 2022 se va încheia pe 17 iulie. Procesul colectării datelor merge tot mai greu din cauza numărului mic de recenzori, dar şi din cauza reticenţei populaţiei. Mulţi oameni refuză să participe la recensământ 2022.

Cine refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei. În mai multe județe zeci de oameni care au refuzat în repetate rânduri să-i primească pe recenzori și nici nu s-au autorecenzat s-au trezit cu poliția la ușă şi au fost sancţionaţi. În Oradea s-au dat deja 15 amenzi. Alte amenzi au mai fost date în judeţele Botoşani şi Tulcea.

Citeşte şi: Valorea tichetelor de masă a crescut la 30 lei, dar mulți angajați încă primesc tichete de 9,57 de lei. Care e motivul

Conform art. 54 din OUG 19/2020, constituie contravenții împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului şi refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 lei şi 3.000 lei.

Citeşte şi: Cum poţi afla dacă eşti pe „lista neagră” la Recensământ 2022 după autorecenzare. Amenzile pot ajunge până la 3.000 lei

De asemenea, nerespectarea de către personalul de recensământ a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului şi utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice se sancţionează cu amenzi de la 1.500 lei la 5.000 lei.