Recep Erdogan avertizează NATO. Turcia va bloca aderarea Suediei și a Finlandei, dacă interesele sale nu vor fi satisfăcute

După Ungaria, Statele Unite ale Americii se confruntă în cadrul NATO cu încă un aliat destul de greu de satisfăcut, Turcia.

01 iul. 2022, 09:22
Recep Erdogan avertizează NATO. Turcia va bloca aderarea Suediei și a Finlandei, dacă interesele sale nu vor fi satisfăcute

Turcia poate reprezenta obstacolul care va împiedica aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, a avertizat președintele Recep Erdogan, semn că Ankara continuă să fie unul dintre punctele relevante de decizie, la nivel internațional.

Dacă cele două state nordice nu se vor ridica pe deplin la nivelul așteptărilor Turciei, aderarea Suediei și a Finlandei va fi blocată, a transmis liderul turc la încheierea summitului alianței de la Madrid, potrivit presei internaționale.

În acest context, Recep Erdogan a subliniat că Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze suspecții de terorism cu legături cu grupuri kurde ilegale sau rețeaua clericului exilat acuzat de organizarea loviturii de stat eșuate din 2016, în Turcia. În plus, statul lui Recep Erdogan e nemulțumit și de faptul că Suedia și Finlanda au oprit exporturile de arme către Ankara.

Astfel, dacă cele două state nordice care vor să adere la NATO nu-și vor respecta angajamentele, Parlamentul Turciei ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marți.

 

Care este procedura pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO

 

Aderarea la NATO trebuie să fi aprobată oficial de toate cele 30 de state membre. Un singur vot împotrivă poate bloca integrarea candidaților la alianța militară.

Reamintim faptul că Turcia a dat deja un acord de principiu pentru aderarea Suediei și a Finlandei în cadrul NATO. Președintele finlandez Sauli Niinisto a făcut anunțul.

„Astăzi, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, am avut o întâlnire amănunțită cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, cu medierea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, a declarat biroul prezidențial într-un comunicat de presă.

Finlanda și Suedia au depus săptămâna trecută o cerere oficială de aderare la NATO, pentru a-și spori securitatea în contextul invaziei ruse în Ucraina.