Zeci de pacienţi de la Matei Balş aşteaptă un loc la ATI. Adrian Marinescu: „Nu există dimineață în care să nu fie peste 20 de pacienți în camera de gardă”

Situaţia devine din ce în ce mai gravă în spitalele din România, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. La Institutul Matei Balş din Capitală, în fiecare zi zeci de oameni aşteaptă în camera de gardă pentru eliberarea unui loc la ATI.

30 sept. 2021, 12:24
Zeci de pacienţi de la Matei Balş aşteaptă un loc la ATI. Adrian Marinescu: „Nu există dimineață în care să nu fie peste 20 de pacienți în camera de gardă”
AdrianMarinescu, despre urmările COVID-19 pe termen lung

Zeci de pacienţi de la Matei Balş aşteaptă un loc la ATI. Adrian Marinescu a explicat că în ultimele săptămâni camera de gardă este mereu plină de bolnavi care aşteaptă eliberarea unui loc la ATI.

Zeci de pacienţi de la Matei Balş aşteaptă un loc la ATI. Adrian Marinescu: Aş spune că e o regulă în ultimele săptămâni

Citeşte şi Femeile păstrează mai mulţi anticorpi decât bărbaţii. Adrian Marinescu: „Bărbaţii fac mai des forme severe decât femeile”

Adrian Marinescu spune că pacienţii sunt evaluaţi şi primesc tratament corespunzător în camera de gardă, cât timp aşteaptă eliberarea unui pat la ATI.

„Aş spune că e o regulă ca la Matei Balş, în ultimele săptămâni, să fie plină camera de gardă. Pacienţii sunt evaluaţi, unii trebuie să fie internaţi, dar nu există locuri. Nu vorbim aici doar de terapie intensivă, ci de pacienţi care au forme severe şi au nevoie doar de oxigen. Sigur, în prima parte a zilei rezolvăm de fiecare dată, dar ce apare după necesită timp de aşteptare. Nu există dimineaţă în care să nu fie 20 de pacienţi sau mai mulţi care sunt în camera de gardă. Primesc tratament, monitorizare, dar nu sunt pe secţie”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit DC NEWS. 

Întrebat care este starea pacienţilor care ajung la camera de gardă a Institutului, dr. Marinescu a spus că „fiind mai mulţi, sunt şi mulţi cu forme uşoare, care nu ar trebui să ajungă la spital. Apropo de triajul pe care am putea să îl facem prin intermediul medicului de familie. Din păcate, avem şi forme severe, ca înainte, la persoane vulnerabile, care nu sunt vaccinate, şi care cad pradă virusului. Pentru ei nu este nicio diferenţă, şi exact ce se întâmpla înainte se întâmplă şi acum. Iar uneori ajung foarte târziu. Evaluarea iniţială, făcută de medicul de familie, ar trebui să stabilească dacă cineva ajunge imediat la camera de gardă sau dacă e monitorizat acasă”.

Citeşte şi Adrian Marinescu, despre sfârşitul pandemiei: „Sezonul rece e ultima strigare”

Adrian Marinescu: Se apropie sfârşitul pandemiei. Din primăvară viaţa va reveni la normalitate

Adrian Marinescu a explicat că valul patru al pandemiei de coronavirus a afectat întreaga lume, precizând că sfârşitul pademiei se apropie, iar din primăvară viaţa va reveni la normalitate, fără presiuni.

„Ține și de moment. La noi, vara a fost mai liniștită și la alții invers. Există o țară din Europa pe care să o luăm drept exemplu? Cu lucruri clare pe care le-a făcut și le-am fi căut și noi? ar trebui să rămânem calmi pentru că „se apropie sfârșitul pandemiei. Din primăvară, vreau să fie o conviețuire. În acest moment, unii conviețuiesc, cei vaccinați și cu imunitate bună. Ceilalți sunt în câmp de luptă. Nu dispare coronavirusul, dar să ajungem cu viața la normalitate fără presiuni”, a spus Adrian Marinescu.

Referitor la tratamentul cu anticorpi monoclonali, medicul de la Matei Balş spune că şi-ar dori ca fiecare cameră de gardă să aibă anticorpi monoclonali.

„De exemplu, dacă cineva este la camera de gardă, vulnerabil, în prima zi sau a doua zi totul este bine. Faci un CT și totul este ok. Dar ar putea să evolueze prost în următoarele zile și atunci trebuie să vii cu ceva care să prevină. Dacă a apucat să se infecteze și nu este vaccinat, anticorpii monoclonali ar putea fi o soluție. Mi-aș dori ca fiecare cameră de gardă să aibă anticopri monoclonali. Vine pacientul, te duci la camera de gardă, primești anticorpi monoclonali, te întorci acasă. Procentul este mare și mulți nu știu că sunt vulnerabili”, a explicat Marinescu.