Recorduri de construcţie. Cele mai lungi, aglomerate sau înalte autostrăzi din lume

Autostrada aflată la cea mai mare altitudine a fost construită în Asia, iar pe o autostradă din Canada se înregistrează un trafic de peste 500.000 de maşini pe zi.

RomaniaTV.net
16 apr. 2012, 19:27

În timp ce în România mai mult se vorbeşte despre autostrăzi, majoritatea statelor sunt mult mai pragmatice şi se întrec deja în recorduri. Dacă precursoare ale autostrăzilor de astăzi le întâlnim deja în America mijlocului de secol XIX, trebuie remarcat că primul drum expres a fost dat în folosinţă în Italia, în anul 1922. Dincolo de istoria autostrăzilor, iată însă câteva recorduri ale zilelor noastre:

Cea mai lungă autostradă internaţională

Autostrada Pan-Americană – are 47.958 km şi traversează 14 ţări: Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile şi Argentina. Construirea ei a fost propusă în anul 1923, dar la un acord final între toate statele s-a ajuns abia în 1936. A fost deschisă traficului în anul 1963.

Cea mai lungă autostradă naţională

Autostrada 1 este cea mai mare din Australia, traseul său fiind, în fapt, o circumferinţă în jurul ţării. Lungimea sa totală este de aproximativ 14.500 km, fiind unul dintre cele mai lungi drumuri naţionale din lume, împreună cu Autostrada Trans-siberiană (peste 11.000 de km) şi Trans-Canada Highway (8.030 km).

Autostrada cu cel mai mare număr de benzi

Katy Freeway, din Houston (Texas), are un total de 26 de benzi. Dintre acestea, 12 sunt principale, 8 sunt benzi pentru drumuri de acces, iar restul sunt benzi de legătură.

Autostrada la cea mai mare înălţime

Autostrada Karakorum se află la o altitudine de 4.693 m/15 şi se întinde pe aproximativ 700 de kilometri, de la Islamabad (Pakistan), prin munţii Karakorum, până în China. Drumul a fost tăiat prin văi adânci şi câmpii deşertice, prin munţii din nordul Pakistanului şi face legătura între cele mai importante oraşe, Islamadad, Rawalpindi şi Lahore. Cinci dintre vârfurile de peste 8.000 de metri ale lumii sunt accesibile datorită acestei autostrade.

Recordul de autostrăzi, într-o ţară

SUA este ţara cu cei mai mulţi kilometri de autostradă, 6.430.366 km. Pe locul doi se află China, cu 3.583.715 km.

Cea mai aglomerată autostradă

Autostrada 401 (Macdonald-Cartier), din apropiere de Toronto, are un volum al traficului care depăşeşte 500.000 de vehicule pe zi, în anumite secţiuni. Dispune de 19 centre de servicii, deschise non-stop, situate la o distanţă de 80 km unul de altul. Pentru a preveni accidentele, limita de viteză pe această autostradă este de 100 km/oră.