Recrutări cu arma în mână în Rusia: un bărbat a deschis focul în biroul de recrutare. Comisarul militar a fost ucis – VIDEO

Cel puţin 1.472 de protestatari au fost reţinuţi în zeci de oraşe din Rusia. Peste 8.500 de ruşi au călătorit sâmbătă în Finlanda vecină pe cale terestră.

26 sept. 2022, 11:02
Recrutări cu arma în mână în Rusia: un bărbat a deschis focul în biroul de recrutare. Comisarul militar a fost ucis – VIDEO

Tensiune în creştere în Rusia. Un tânăr a deschis focul în interiorul unui birou de înrolare militară din Ust-Ilimsk, în regiunea Irkuţk din Siberia, ucigând o persoană responsabilă cu mobilizarea căutată de preşedintele rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.

După cum relatează Tass, comisarul militar Alexander Eliseev se afla la terapie intensivă, a scris guvernatorul regional Igor Kobzev pe Telegram.

„Astăzi a fost o urgenţă în regiune. La Ust-Ilimsk, un tânăr împuşcat la biroul de înrolare militară. Comisarul militar, Alexander Vladimirovici Eliseev, se află la terapie intensivă în stare extrem de gravă. Medicii se luptă pentru viaţa lui. Ucigaşul a fost imediat arestat şi cu siguranţă va fi pedepsit”, se arată în mesajul lui Kobzev.

Imediat după ce a decretat mobilizarea, Putin a plecat în vacanţă. Mai multe filmări au fost preînregistrate, pentru a le da ruşilor senzaţia că preşedintele munceşte continuu

În oraşul rus Ust-Ilimsk, din regiunea Irkuţk, un bărbat a deschis focul asupra biroului militar de înregistrare şi înrolare, într-un alt episod din seria de protest faţă de mobilizarea parţială dorită de Kremlin.

Potrivit site-ului independent Meduza, şeful biroului a fost împuşcat: încă nu este clar dacă bărbatul a fost doar rănit sau şi-a pierdut viaţa.

Momentan, nu există comentarii sau comunicări oficiale cu privire la incident.

„Mobilizarea parţială” a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic

„Mobilizarea parţială” a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare şi al exodului de cetăţeni care fug din Rusia, în timp ce Kremlinul înăspreşte regulile privind sustragerea de la ordinele militare, transmite CNN. Peste 8.500 de ruşi au călătorit sâmbătă în Finlanda vecină pe cale terestră, potrivit oficialului Gărzii de Frontieră finlandeze, Matti Pitkäniitty.
Unii locuitori din Republica Sakha din Extremul Orient al Rusiei au fost înrolaţi „din greşeală”, deşi nu erau eligibili pentru mobilizare, cum ar fi taţii unor copii minori, potrivit unui lider local. „Toţi cei care au fost mobilizaţi din greşeală trebuie să se întoarcă înapoi. Această muncă a început deja”, a declarat şeful republicii, Aisen Nikolaev, într-o postare pe Telegram, în urma unei reuniuni privind decretul prezidenţial de mobilizare parţială.

Anunţul mobilizării a declanşat demonstraţii împotriva războiului în întreaga ţară, care au fost rapid reprimate de poliţie. Cel puţin 1.472 de protestatari au fost reţinuţi în zeci de oraşe din Rusia începând de sâmbătă, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.

De asemenea, a declanşat un exod din Rusia, deoarece bărbaţii de vârstă militară fug din ţară pentru a nu risca să fie recrutaţi, înregistrările video arătând cozi lungi la punctele de trecere a frontierei terestre în mai multe ţări vecine, precum şi o creştere bruscă a tarifelor aeriene şi zboruri epuizate în ultimele zile.

Zelenski anunţă noi negocieri cu Rusia, dar cere mobilizare: „Luptăm pentru viaţă şi libertate. Putin nu-şi trimite copiii la război”

Peste 8.500 de ruşi au călătorit sâmbătă în Finlanda vecină pe cale terestră, potrivit oficialului Gărzii de Frontieră finlandeze, Matti Pitkäniitty. Cifra a reprezentat o creştere de 62% faţă de sâmbăta precedentă, a precizat acesta pe Twitter.

Punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, în sud-estul Finlandei, a fost cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei pentru ruşii care intră în ţară, a precizat Pitkäniitty într-un alt tweet duminică, adăugând că la ora locală 8.00 a.m. coada era de aproximativ 500 de metri (546 de metri).

Ksenia Thorstrom, o deputată municipală rusă din Sankt Petersburg care a părăsit Rusia, a calificat mobilizarea drept o „decizie foarte nepopulară”, în comentarii făcute sâmbătă pentru CNN.

„Nu mă aşteptam ca Putin să facă acest lucru”, a declarat Thorstrom, arătând protestele din întreaga ţară şi adăugând că „atunci când primul şoc va trece, rezistenţa va creşte”.