Rectorul Academiei de Poliţie, audiat la DNA. Mihail Marcoci: Mi-am dat demisia. Nu am făcut presiuni asupra ofiţerului

Publicat: Vineri, 24 Mai 2019 11:00 // Actualizat: Vineri, 24 Mai 2019 14:13 // Sursa: romaniatv.net

Rectorul Academiei de Poliție este audiat, vineri, la sediul DNA. Rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi prorectorul aceleiaşi instituţii, Petrică-Mihail Marcoci, urmează să fie schimbaţi de la conducerea Academiei.

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunţat, vineri, câ, atât rectorul Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, cât şi prorectorul Mihail Marcoci au demisionat din funcţie. ”MAI depune eforturi ca Academia de Poliţie să fie o instituţie care promovează integritatea”, a transmis Dajbog, care a apreciat că tinerii care aleg să studieze la Academia de Poliţie o fac din cauza reputaţiei impecabile a unităţii.

”Rectorul cât şi prorectorul Academiei de Poliţie şi-au dat demisia. Vorbim de doi oameni care ocupau funcţii de conducere în cea mai importantă instituţie de învăţământ a Ministerului Afacerilor Interne, o instituţie care pregăteşte viitorii ofiţeri, viitorii lideri ai structurilor MAI. Toţi aceşti tineri au venit la Academia de Poliţie având în vedere reputaţia impecabilă a Academiei, au venit cu mari aşteptări, crezând că aici vor găsi doar oameni cu principii, oameni de la care să înveţe şi oameni care să le fie exemple, atât în viaţă, cât şi în carieră”, a declarat, vineri, Monica dajbog.

Potrivit acesteia, există o ”mare responsabilitate” faţă de aceşti tineri.

”Avem o mare responsabilitate faţă de aceşti tineri şi, mai ales, profesorii care ar trebui să le fie mentori, nu ar trebui să uite niciodată că faptele lor au consecinţe şi nu crează prejudicii de imagine doar instituţiei, ci dezamăgesc nişte copii, nişte tineri care încă mai cred în principii, în legalitate, în onoare şi datorie. Conducerea MAI depune eforturi ca Academia de Poliţie să fie o instituţie care promovează integritatea şi toţi absolvenţii Academiei de Poliţie să fie mândtri că au fost studenţi ai Academiei”, a mai declarat Dajbog.

Mihail Marcoci a anunțat, după discuția cu ministrul Carmen Dan, că și-a dat demisia din funcția de prorector al Academiei de Poliție și a menționat că își exprimă regretul pentru situația creată, însă nu a făcut presiuni asupra ofițerului pentru a-i trimite mesaje de amenințare Emiliei Șercan.

„Mi-am dat deja demisia, acordul de demisie a fost scris. Mi-am dat demisia acum, am avut o discuție cu doamna ministru de Interne în care mi-am exprimat regretul pentru cele intâmplate, este o anchetă în curs. Nu vă pot da nimic din dosar. Nu am făcut niciun fel de presiuni asupra ofițerului. Aveti răbdare, veți vedea din dosar. (...) Eu nu am avut niciun fel de relație apropiată cu acel tânăr ofițer. La un moment dat, nici nu știam cum îl cheamă. Nu a studiat la specializările mele. (...) O sa vedeți din declarația mea de avere, din activitățile mele extraprofesionale, diferența de salariu pe care am avut-o ca prorector al Academiei de Poliție nu era atât de relevată”, a declarat Mihail Marcoci, fostul prorector al Academiei de Poliție, conform Mediafax.

Acesta a mai spus că nu i-a fost teamă de investigația Emiliei Șercan.

 „Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a luat act de măsurile dispuse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, de punere în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Iacob Adrian, şi prorectorul Marcoci Petrică-Mihail”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Comanda Academiei de Poliţie va fi asigurată, până la împuternicirea unui nou rector şi a unui nou prorector, de către prorectorul Veronica Stoica.

„În conformitate cu art. 2721 alin. 2 din Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail vor fi puşi la dispoziţie. Raportat la gravitatea faptelor pentru care sunt cercetaţi şi la prejudiciul de imagine adus instituţiei, precum şi la calitatea şi conduita impuse de lege pentru poliţişti, conducerea Ministerului Afacerilor Interne solicită celor doi ofiţeri să-şi prezinte cererile de demisie. Având în vedere principiul autonomiei universitare, procedura demiterii de către ministru nu este posibilă în acest context, însă o decizie de eliberare din funcţie se poate lua prin vot de către Senatul universităţii”, mai arată sursa citată.

Totodată, Carmen Dan aşteaptă şi o analiză a situaţiei create la nivelul Academiei de Poliţie din partea Senatului universităţii.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate ale Poliţiei Române, a colaborat cu DNA în acest caz încă de la primirea sesizării depuse de jurnalistul ameninţat şi va acorda în continuare sprijin procurorilor pentru finalizarea cazului”, mai anunţă reprezentanţii MAI.

Rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi prorectorul aceleiaşi instituţii, Petrică-Mihail Marcoci, au fost plasaţi sub control judiciar de către DNA pentru instigare la şantaj.

Cei doi au determinat un angajat al instituţiei să-i trimită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea pentru a renunţa la investigaţii.

Citeşte şi: Percheziţii la rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie. Cei doi, plasaţi sub control judiciar pentru instigare la şantaj

Adrian Iacob şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie - persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări", se arată într-un comunicat al DNA.

Citeşte şI: Reacţia Emiliei Şercan, după ce rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie au fost acuzaţi de instigare la şantaj

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
academia de politie dna Rectorul Academiei de Poliţie Al. I Cuza
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8415
RON
27 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H