Percheziţii la rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie. Cei doi, plasaţi sub control judiciar pentru instigare la şantaj UPDATE

Rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi prorectorul aceleiaşi instituţii, Petrică-Mihail Marcoci, au fost plasaţi sub control judiciar de către DNA pentru instigare la şantaj.

RomaniaTV.net
23 mai 2019, 07:07
Percheziţii la rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie. Cei doi, plasaţi sub control judiciar pentru instigare la şantaj UPDATE

UPDATE: Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au fost plasaţi sub control judiciar de către DNA pentru instigare la şantaj. Cei doi au determinat un angajat al instituţiei să-i remită jurnalistei emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea pentru a renunţa la investigaţii. 

Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA susţine că, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie i-au cerut poliţistului Gheorghe Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care îl aveau asupra acestuia, prin relaţia de subordonare, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje Emiliei Şercan, pentru a o determina să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Adrian Iacob.

Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuţii pe care Gheorghe Bărbulescu le-a purtat atât separat cu cei doi, cât şi împreună, în sediul Academiei de Poliţie.

Conform DNA, aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, Emilia Şercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Adrian Iacob, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierelor celor doi ofiţeri superiori, astfel încât pentru aceştia era esenţial ca anchetele jurnalistice să înceteze.

„În acest context, trebuie avut în vedere că funcţiile în cadrul învăţământului universitar presupun deţinerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat. Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcţia de prorector depinde în mod direct de rectorul instituţiei de învăţământ, astfel încât pierderea funcţiei de către Iacob Adrian ar fi avut consecinţe negative şi asupra acestuia. În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de ameninţare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conţinutul mesajelor de ameninţare care urmau să fie transmise persoanei vătămate şi i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, mai spune DNA.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Anchetatorii au decins la rectorul Academiei de Poliție și la prorectorul Instituției.

Anchetatorii caută probe, după ce au descoperit că atât rectorul, cât și prorectorul au furnizat informații unor candidați, facilitându-le astfel câștigarea concursurilor din cadrul Academiei, transmite România TV.

Pe de altă parte, procurorii DNA efectuează, joi, mai multe percheziţii, în dosarul privind ameninţarea jurnalistei Emilia Şercan, la domiciliul rectorului şi al prorectorului Academiei de Poliţie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Jurnalista Emilia Șercan a declarat joi, la Digi24, despre perchezițiile la mai mulți ofițeri din poliție dar și la domiciliul șefilor Academiei de Poliție în dosarul amenințării sale pentru a abandona anchetele despre doctorate, că este posibil să se afle că ofițerul care a amenințat-o a fost doar un executant și comanda a venit din altă parte.

„Lucrul acesta nu poate sa spuna decat un singur lucr, ca procurorii au indicii legate de implicarea rectorului si a altor angajati. Din cate inteleg sunt si doi prorectori vizati, nu stiu daca si acasa la acestia s-au facut perchezitii. Deci vorbim de conducerea extinsa a Academiei. Eu cred ca din moment ce procurorii DNA au decis sa faca aceste perchezitii, au indicii care arata implicarea lor in santajul care a fost pus la cale la adresa mea. 

Am spus de cand am aflat, din dimineata in care ofiterul a fost dus la audieri, avand in vedere ca e foarte tanar, ca a terminat facultatea de 1 an de zile, ca nu are lagatura cu zona de doctorat, nu poate sa fie decat un simplu executant si autorii morali sunt alte persoane. Si e posibil sa aflam ca autorii, cei care au comandat amenintarile cu moartea la adresa mea, sunt alte persoane.

Din cate stiu eu nu sunt perchezii acasa la Barbulescu, cel care mi-a trimis mesaje de amenintare, inteleg ca perchezitiile vizeaza 5 persoane despre care nu se stia pana acum ca ar avea vreo implicare in aceasta cauza”

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi l-au plasat sub control judiciar în luna aprilie pe ofiţerul de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Gheorghe Adrian Bărbulescu, cel care ar fi ameninţat-o pe jurnalista Emilia Şercan. 

Potrivit ordonanţei procurorilor, în data de 15 aprilie, ofiţerul de la Academia de Poliţie ar fi transmis jurnalistei Emilia Şercan, pe numărul personal, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger), pentru a o constrânge să înceteze activitatea de investigare a modului în care mai multe persoane din cadrul şcolii doctorale a Academiei de Poliţie A.I. Cuza, au obţinut titlul de doctor. 

„ Inculpatul a ameninţat-o pe jurnalistă că, că în caz contrar, aceasta va suferi acte de violenţă şi îi va fi suprimată viaţa”, arată procurorii DNA.

Jurnalista Emilia Şercan este cea care a anunţat, pe Facebook, că a fost ameninţată. „Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Mesajul vine în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informaţii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie, instituţie aflată în subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau în pregătire”, a scris Emilia Şercan, pe Facebook, publicând o captură după mesajul primit.