RECUPERARE TAXĂ AUTO. Ce trebuie să fie scris pe cartea de identitate a maşinii ca să poţi să îţi iei banii

RECUPERARE TAXĂ AUTO. Ultimul proprietar al unei masini pentru care a fost platit timbrul de mediu in Romania, dar care a fost scoasa ulterior din parcul auto national, poate sa solicite restituirea valorii reziduale a timbrului in baza unor documente care urmeaza sa aiba inscrisa o noua mentiune. Acest lucru este prevazut intr-un proiect de hotarare lansat marţi in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului. Recentele dispozitii vin in contextul in care in vara au fost propuse alte modificari la legislatia privind timbrul de mediu.
Iulian Tudor
12 nov. 2014, 15:31
RECUPERARE TAXĂ AUTO. Ce trebuie să fie scris pe cartea de identitate a maşinii ca să poţi să îţi iei banii

RESTITUIRE TAXĂ AUTO. In situatia in care pentru un autovehicul s-a platit in Romania taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante sau timbrul de mediu, instantele nu au dispus restituirea acestora, iar autoturismul este scos ulterior din parcul auto national, ultimul proprietar poate sa solicite organului fiscal competent restituirea valorii reziduale de timbrului, se mentioneaza in HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi TAXA AUTO 2014: Încasări de 523,2 milioane de lei din TIMBRUL DE MEDIU, în primele nouă luni din 2014

Conform OUG nr. 9/2013, valoarea reziduala a timbrului reprezinta suma care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national, calculata in baza legislatiei dupa care s‐a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul inmatricularii, in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosindu‐se varsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto national.

Pentru a recupera valoarea reziduala a timbrului de mediu, ultimul proprietar al autovehiculului trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere, la care trebuie sa anexeze trei documente, respectiv:

-copia cartii de identitate a vehiculului, certificata de lucratorul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea radierii pentru export;

-certificat de radiere pentru export emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari a vehiculelor, in original si copie;

-documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare – cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.

Citeşte şi TAXA AUTO: Recuperarea TAXEI DE TIMBRU va fi o „muncă titanică”. CALCULATOR TAXĂ AUTO 2014

Aceste documente urmeaza sa aiba inscrisa o mentiune specifica, dupa cum se precizeaza intr-un proiect de hotarare pentru modificarea HG nr. 88/2013, lansat marţi in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului.

Mai exact, potrivit proiectului de act normativ, pe copia cartii de identitate a vehiculului si pe certificatul de radiere va fi trecuta mentiunea „Vehicul scos definitiv din Romania”. Practic, sintagma „pentru export” ar putea fi inlocuita cu mentiunea „Vehicul scos definitiv din Romania”.

Ministerul Mediului motiveaza ca dispozitiile propuse sunt necesare pentru ca sintagma „pentru export” poate crea interpretari diferite, respectiv privit „exportul” ca regim vamal aferent marfurilor comunitare care parasesc teritoriul vamal al Uniunii Europene, in loc de „export” ca regim fiscal aferent marfurilor ce sunt transferate dintr-un stat membru in alt stat membru, ca livrare intracomunitara.

Conform legislatiei in vigoare, certificatul de radiere si documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare – cumparare sau declaratia vamala de export se restituie proprietarului dupa verificarea acestora.

Important! In situatia in care un autovehicul este reintrodus in parcul auto national fara plata timbrului, deoarece nu s‐a solicitat restituirea valorii reziduale a taxei/timbrului, ultimul proprietar al autovehiculului in Romania nu mai are dreptul de a solicita restituirea valorii reziduale a timbrului, se mentioneaza in legislatia actuala.

Citeşte şi TAXA AUTO: Încasări de aproape 166 milioane lei din TIMBRUL DE MEDIU. Restituiri de 100 milioane lei

Si in vara acestui an fost propuse modificari la timbrul de mediu

Dispozitiile lansate ieri in dezbatere publica de Ministerul Mediului vin in contextul in care in luna iunie a acestui an a fost propus un alt proiect de act normativ pentru modificarea legislatiei privind timbrul de mediu, de data aceasta de catre Ministerul Justitiei.

Concret, conform documentul initiat in vara acestui an de Ministerul Justitiei, o categorie de vehicule ar putea fi exceptata de la plata timbrului de mediu. Este vorba despre acele masini apartinand unitatilor sistemului administratiei penitenciare.

In acest sens, OUG nr. 9/2013 ar putea fi modificata dupa cum urmeaza: „Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia: (…) autovehiculele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate ale statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera, de pompieri, precum si de unitatile sistemului administratiei penitenciare;”

Totodata, timbrul de mediu a mai fost modificat si in aprilie 2014, cand OUG nr. 9/2013 a fost adoptata de Parlament, dupa cum prevad normele de tehnica legislativa, prin Legea nr. 37/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 8 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la 11 aprilie. Aceasta lege nu doar a aprobat OUG nr. 9/2013, ci a si modificat-o, introducand doua noi categorii de autovehicule scutite de la plata timbrului de mediu.

Mai exact, timbrul de mediu NU mai trebuie platit pentru autovehiculele care transporta prescolarii si elevii si nici pentru acele vehicule transferate cu titlu gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice.

Pe langa recentele categorii scutite de la plata timbrului de mediu, legislatia in vigoare mentioneaza ca sunt exceptate de la plata timbrului de mediu si autovehiculele:

-ce apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

-special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;

-destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor;

-confiscate;

-dobandite prin mostenire;

-incadrate in categoria vehiculelor istorice;

-destinate competitiilor sportive;

-donate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica.

Soferii vor plati mai putin in 2015 pentru timbrul de mediu

Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 in locul taxei auto, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Asadar, cuantumul timbrului de mediu valabil in 2015 se va calcula in functie de cursul leu/euro pe care Banca Centrala Europeana (BCE) l-a stabilit pe 1 octombrie 2014.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro din 1 octombrie 2014 este de 4,4093 lei/euro, mai mic fata de cel din 1 octombrie 2013, de 4,4485 lei/euro. Reducerea este de 0,88%.

In acest conditii, soferii vor plati mai putin pentru timbrul de mediu din 2015.

Pentru 2014, timbrul de mediu a fost determinat pe baza cursului de schimb afisat de BCE pe 1 octombrie 2013, care a fost de 4,4485 lei/euro. Acest curs a fost mai mic cu 1,63% decat cel anterior de 4,5223 lei/euro – adica cel din 2012 care a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului platit in 2013.

OUG nr. 9/2013 prevede ca timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:

cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;
cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite timbrul de mediu intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in conformitate cu Codul fiscal.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu banii pierduţi la CARITAS? Schema piramidală a sărăcit milioane de români
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum păstrezi castraveții proaspeți mai mult timp. Există un truc simplu
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Mesajul Runelor pentru Vineri, 9 mai 2025: Patru zodii vor trece prin schimbări cruciale
MediaFlux
Satelitul sovietic scăpat de sub control ar putea lovi sâmbătă Bucureștiul. Ce alte orase sunt amenințate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania