Redistribuirea, binecuvântare sau blestem pentru candidaţi la parlamentare

Cu puţin peste 1.000 de voturi, un reprezentant al UDMR a reuşit să intre în legislativ. Pe de altă parte, liderul Uniunii Gyorgy Frunda, care a obţinut peste 22.000 de voturi, nu va face parte din noul legislativ.

13 dec. 2012, 14:18
Redistribuirea, binecuvântare sau blestem pentru candidaţi la parlamentare

Cel mai mic număr de voturi cu care a ajuns un candidat în Parlament este 1.063. Acest număr de voturi a fost înregistrat de Molnar Zsolt, candidat din partea UDMR. Doar atât a reuşit el să strângă în colegiul de deputat din Timiş. Va fi însă coleg în Parlament cu Mihai Grindeanu, candidat USL în acelaşi colegiu, dar care a obţinut peste 13.000 de voturi.

Şi Ovidiu Raetchi a intrat în Parlament cu puţin peste 1.200 de voturi, dar şi Ion Scheau, cu aproximativ 2.000 de voturi.

Aceeaşi situaţie se repetă şi în cazul senatorilor.

Redistribuirea i-a adus în Parlament pe unii candidaţi, în ciuda faptului că şi-au pierdut colegiul. În multe cazuri, diferenţele dintre câştigători şi redistribuiţi sunt de zeci de mii de voturi.

Redistribuirea a salvat şi lideri politici importanţi de la a-şi pierde mandatul. Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean şi Elena Udrea sunt doar câţiva dintre câştigătorii loteriei mandatelor.

La polul opus, mulţi candidaţi şi-au pierdut mandatul deşi au obţinut un număr foarte mare de voturi. Este şi cazul lui Gyorgy Frunda, care, cu peste 22.000 de voturi, nu a reuşit să câştige un loc de parlamentar. În aceeaşi situaţie este şi Dan Diaconescu. Cu peste 10.000 de voturi, reprezentantul PP-DD, nu intră în viitoarea legislatură.