Referendum Catalonia: Artur Mas, premierul regional catalan, convocat de Curtea Supremă

Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas, pe data de 15 octombrie, când se așteaptă inculparea acestuia pentru 'nesupunere civilă', după organizarea, în noiembrie 2014, a unei consultări privind independența Cataloniei, interzisă de tribunalul constituțional.

29 sept. 2015, 14:08
Referendum Catalonia: Artur Mas, premierul regional catalan, convocat de Curtea Supremă

Citarea sa intervine la două zile după alegerile regionale din Catalonia, în care tabăra separatiștilor, condusă de Mas, a obținut majoritatea absolută a locurilor în Parlament, întrunind totuși mai puțin de jumătate din voturi (48%).

Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independența Cataloniei, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Vot istoric: Separatiştii catalani au obţinut majoritatea în alegerile regionale

Pe fondul refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări fără valoare legală. Tribunalul constituțional, care interzisese deja referendumul, a mai stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât aborda un subiect național, unitatea Spaniei, pentru care nu avea competențe.

Artur Mas este vizat din decembrie 2014, împreună cu alți doi responsabili ai executivului catalan, de o anchetă ce urma să stabilească dacă, prin organizarea consultării din noiembrie, aceștia se fac vinovați de nesupunere civilă, abuz de fonduri publice și uzurpare de funcții.