REFERENDUM CATALONIA. Premierul Spaniei a negat duminică seara că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independenţă

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat duminică seara că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independență, informează Reuters. Consultarea populară a fost "o parodie a înseși esenței democrației", a susținut Rajoy, citat de DPA.

RomaniaTV.net
01 oct. 2017, 18:47
REFERENDUM CATALONIA. Premierul Spaniei a negat duminică seara că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independenţă

 Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal:

„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy.

Premierul Spaniei a precizat că separatiştii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunţa la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deşi am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri.

Potrivit AFP, au drept de vot circa 5,3 milioane de cetățeni din Catalonia, provincie spaniolă cu 7,5 milioane de locuitori. Rajoy a declarat că majoritatea catalanilor nu au participat la consultarea populară, iar cei care au participat au fost păcăliți.

Guvernul provincial de la Barcelona, care susține independența față de Spania, nu a prezentat până la ora declarațiilor lui Rajoy estimări ale prezenței la urne, dar a anunțat că acestea se închid la ora locală 20.00 și că programul de votare nu va fi prelungit. Un purtător de cuvânt a precizat că totuși cei care așteaptă la cozi vor putea vota.

Peste 760 de persoane au fost rănite în timpul violenţelor în care au fost implicaţi catalanii care voiau să voteze la referendumul pentru independenţa Cataloniei faţă de Spania şi ofiţeri ai Poliţiei Naţionale, care încearcau să împiedice populaţia să voteze.