REFERENDUM CRIMEEA: Primele rezultate la ieşirea din urne: 95,5% au votat PENTRU SECESIUNE

REFERENDUM CRIMEEA. Primele rezultate ale referendumului din Crimeea la ieşirea din urne arată că o majoritate covârşitoare, de 95,5% a votat în favoarea trecerii Crimeii sub autoritate rusă.

RomaniaTV.net
16 mart. 2014, 18:28

REZULTATE REFERENDUM CRIMEEA. Potrivit primelor rezultate la ieşirea de la urne, după încheierea procesului de votare, locuitorii Peninsulei Crimeea au votat în proporţie de 93 la sută în favoarea secesiunii şi numai 7 la sută în favoarea menţinerii actualului statut al crimeii, ca parte a Ucrainei,  informează The Guardian. După ce numărătoarea voturilor a fost făcută în proportţie de peste 50%, rezultatele parşiale indicau faptul că 95,5% din electorat a votat varianta „alipirii” Crimeii la Federaţia Rusă.

În cadrul scrutinului, locuitorii din Crimeea au avut de ales dacă vor trecerea teritoriului autonom al Ucrainei în Federaţia Rusă sau dacă vor să rămână în continuare o regiune a Ucrainei, însă cu o autonomie extinsă.

Niciuna dintre întrebările de pe buletinul de vot nu le-a dat cetăţenilor posibilitatea de a opta pentru excluderea controlului Rusiei asupra Crimeii.

Un milion şi jumătate de cetăţeni cu drept de vot au fost chemaţi, duminică, la urne. Ei nu au ales menţinerea statutului actual al regiunii, care presupune o subordonare faţă de Kiev.

Uniunea Europeană şi SUA consideră votul ilegal şi ilegitim

Într-un comunicat de presă, preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene au precizat că rezultatul referendumului din Crimeea nu va fi recunoscut şi au ţinut să sublinieze că miniştrii de Externe din cadrul blocului comunicar vor adopta, luni, noi sanţiuni, în cadrul Consiliului Afaceri Externe.

La rândul lor, Statele Unite „resping” referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin „contrar Constituţiei ucrainene”, organizat „sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei,„Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat. „Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut această stare de fapt, sâmbătă, într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus”, a adăugat el.

Şi preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că România „consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia„, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.