REFERENDUM cu ARMA la TÂMPLĂ: Cum s-a VOTAT în estul UCRAINEI

Separatiştii proruşi din Ucraina au sfidat avertismentele Kievului oficial şi al comunităţii internaţionale. În estul ţării vecine a fost organizat un plebiscit ilegal. Sub presiunea armelor, oamenii au fost forţaţi să meargă la votare, ca să decidă viitorul statut al regiunilor, potrivit publika.md.

RomaniaTV.net
11 mai 2014, 17:36

Autorităţile de la Kiev şi comunitatea internaţională au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatele referendumurilor ilegale din regiunile Lugansk şi Doneţk. Militarii ucraineni au descoperit mii de buletine de vot în care era bifată opţiunea în favoarea desprinderii de Ucraina.

Iar Ministerul de Externe al Ucrainei a anunţat că majoritatea locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk nu participă la plebiscitul ilegal. De cealaltă parte, presa de la Moscova anunţă că prezenţa la urne ar fi de peste 50%.

Între timp, în regiune continuă operaţiunea antitero. Explozii puternice s-au auzit la Slaveansk dis-de-dimineaţă, după ce au fost deschise secţiile de votare. În zona de conflict au fost auzite schimburi intense de focuri. În urma confruntărilor cu separatiştii proruşi, un soldat a fost rănit.

Presa ucraineană scrie că străzile din Doneţk sunt mai mult pustii, iar localnicii refuză să participe la referendumul ilegal.

În schimb, la Mariupol, oamenii au făcut cozi la secţiile de votare. Se vota în stradă, iar buletinele de vot erau fără semnături și ştampile. Potrivit unian.ua, funcționează doar patru „secții de votare” – unul pentru fiecare raion, iar oamenii votează în stradă. Lângă secţii s-au format cozi, iar oamenii aşteaptă câte patru ore pentru a vota. Șeful departamentului de poliție din orașul Mariupol, Valerii Androschuk, răpit de separatiști pe 9 mai, a fost găsit spânzurat lângă Aeroportul Mariupol, iar duminică seara erau informaţii că sediul Primăriei din oraş fusese din nou incendiat şi că, la Kramatorsk, militanţii l-au luat prizonieri pe directorul aerodromului.

Locuitorii din regiune comentează diferit situaţia:

„Cât putem să hrănim statul, guvernarea de la Kiev? Asta am făcut în ultimii 23 de ani”. „Mă doare sufletul pentru Ucraina, pentru ţara noastră. Vrem linişte şi pace, vrem să muncim aşa cum am făcut-o până acum”, s-au plâns oamenii.

Plebiscitele din Lugansk şi Doneţk se desfăşoară fără observatori independenţi. Aproximativ trei milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru referendum, fără ca acestea să aibă vreun element de siguranţă.

În plus, la consultarea populară au fost folosite listele de la alegerile parlamentare din 2012, deoarece autorităţile de la Kiev au blocat accesul la baza de date actualizată. În unele localităţi nu există cabine de vot, iar oamenii îşi exprimă opţiunea chiar în stradă.

Citeşte şi Separatiştii proruşi din HARKOV au decis să AMÂNE REFERENDUMUL pentru independenţă de la 11 mai

Buletine de vot falsificate

Ministrul ucrainean al Justiţiei a anunţat că forţele de securitate au interceptat un grup de separatişti lângă Slaveansk, care aveau asupra lor buletine de vot falsificate.

„Am interceptat la Slaveansk aproximativ 100 000 de buletine de vot pe care era deja pusă ştampila în dreptul opţiunii pentru independenţa Republicii Populare Doneţk. Astfel, teroriştii încearcă să falsifice rezultatele aşa-numitului referendum”, a declarat ministrul ucrainean al Justiţiei, Pavel Petrenko.

Secţiile de votare se vor închide la ora 22:00.