În total, 69,4% dintre participanţii la referendum au votat „da” pentru legalizarea avortului, în timp ce 30,6% dintre alegători au votat „nu”, potrivit unui sondaj realizat de compania de sondare a opiniei publice „Behavior and Attitudes” în numele RTE, cel mai mare grup mass-media din Irlanda.
Din cei 3.800 de votanţi chestionaţi, 72,1% dintre femei au votat „da”, în timp ce 65,9% dintre bărbaţi au votat pentru abrogarea amendamentului din 1983, care subliniază importanţa dreptului la viaţă atât pentru mamă, cât şi pentru copilul nenăscut.
Potrivit sondajului, 87,6% dintre alegătorii care au votat „da” au vârste cuprinse între 18-24 de ani, în timp ce majoritatea alegătorilor peste 65 de ani au votat „nu”.
De asemenea, 72,3% dintre locuitorii din zonele urbane au votat „da”, în timp ce în zonele rurale procentul acestora a fost de 63,3%.
Aproape 3,5 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne. Autorităţile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot.
Consultarea populară abordează în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituţia irlandeză, introdus în 1983 care interzicea avortul până la o modificare adoptată în 2013 care permite excepţii atunci când viaţa mamei este pusă în pericol de sarcină.
În prezent legislaţia irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord şi în special Malta. Violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.
John McGuirk, purtătorul de cuvânt al campaniei pro-viaţă „Salvaţi Amendamentul 8” a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodământul „o tragedie de proporţii istorice” scrie BBC.
El a declarat că cei care se află în majoritate ar trebui „să arate respect şi bunătate faţă de mulţi oameni care sunt supăraţi”.
„Sunt oameni care au inima frântă după ce acest deznodământ”, a adăugat el.
„Ceea ce au făcut votanţii irlandezi ieri este o tragedie de proporţii istorice … Copilul nenăscut nu mai are un drept la viaţă recunoscut de statul irlandez. În scurt timp, va fi introdusă o legislaţie prin care se va permite uciderea copiilor în ţara noastră. Ne vom opune acestei legislaţii. Dacă şi când se vor deschide clinici pentru avort în Irlanda, ne vom opune de asemenea.”, se arată în comunicatul campaniei.
Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a declarat că speră ca legile care vor permite avorturile în primele 12 săptămâni de sarcină vor fi implementate până la sfârşitul anului, scrie The Guardian.
Vardkar a declarat pentru RTE că victoria categorică a taberei în favoarea liberalizării avortului reprezintă „punctul culminant al unei revoluţii tacite”, adăugând că rezultatele demonstrează că ţara nu este una divizată.
„Suntem uniţi iar referendumul ne permite, ca naţiune, să ne maturizăm”, a declarat el.
Simon Harris, ministrul Sănătăţii, a declarat că a ştiut dintotdeauna că „irlandezii sunt decenţi şi plini de compasiune”. El a adăugat că va cere aprobarea oficială a guvernului marţi pentru a transforma proiectul de lege într-un text legislativ oficial.