Reformă legislativă în Noua Zeelandă: se legalizează avortul

Noua Zeelandă este decisă să legalizeze avortul, această măsură făcând parte dintr-o reformă legislativă mai amplă ce urmează a fi prezentată luni la Wellington.

05 aug. 2019, 05:43
Reformă legislativă în Noua Zeelandă: se legalizează avortul

În prezent, avortul este considerat infracţiune în Noua Zeelandă şi poate fi realizat numai în cazul în care viaţa mamei este în pericol sau pentru protejarea sănătăţii fizice sau mentale. O astfel de procedură trebuie să fie aprobată de doi medici.

Proiectul de lege, a cărui primă lectură este prevăzută pentru joi, va elimina condiţiile privind testele legale pentru o femeie a cărei sarcină este mai mică de 20 de săptămâni, potrivit Agerpres.

Ulterior, un medic specialist va trebui să garanteze că avortul este necesar.

”Avortul este singura procedură medicală care încă este o infracţiune în Noua Zeelandă. Este timpul ca acest lucru să se schimbe. Această lege va moderniza actele normative privind avortul prin aducerea legislaţiei noastre în concordanţă cu cea din multe alte ţări dezvoltate”, a declarat ministrul justiţiei neo-zeelandez Andrew Little.

Citeşte şi O ţară europeană adoptă amendamente în favoarea avortului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex

”Avortul în siguranţă ar trebui să fie tratat şi reglementat ca o problemă medicală – o femeie are dreptul de a alege ce se întâmplă cu corpul său”, a subliniat Little, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege va fi analizat de un comitet de experţi care va ţine cont şi de opinia publicului. În parlament, această lege va fi tratată ca o problemă de conştiinţă, ceea ce înseamnă că politicienii pot vota independent de poziţia partidelor cărora le aparţin.