Refugiaţii din Croaţia, marcaţi cu vopsea pe cap de poliţie. ONU a cerut o anchetă

Poliţia din Croaţia este acuzată că marchează cu vopsea pe cap pe solicitanţii de azil. ONU a solicitat o anchetă internă din partea guvernului croat.

13 mai 2020, 06:49
Refugiaţii din Croaţia, marcaţi cu vopsea pe cap de poliţie. ONU a cerut o anchetă

Poliţia croată este acuzată că ar fi marcat cu vopsea capetele emigranţilor care solicitau azil la frontiera cu Bosnia. Majoritatea sunt bărbaţi musulmani şi au fost marcaţi cu semnul crucii în cap. Scopul, după cum afirmă unele organizaţii non-guvernamentale, este acela de a-i umili şi intimida pe cei care trec ilegal graniţa.

The Guardian a obținut o serie de fotografii cu aceste gesturi de umilință comise de autoritățile croate împotriva migranților care călătoresc pe ruta balcanică.

„Fie autoritățile croate care comit aceste fapte folosesc vopsea spray pentru a identifica repetatele treceri ale frontierelor sau, mai îngrijorător, este o tactică pentru a traumatiza psihologic acești bărbați – majoritatea musulmani – cu un simbol religios „, a declarat Jack Sapoch, liderul unui ONG care monitorizează violența la punctele de frontieră, potrivit digi24. 

Mai multe grupuri de emigranţi au raportat abuzurile poliţiei croate. Pe lângă marcarea cu vopsea, autorităţile sunt acuzate că le-au furat refugiaților banii, telefoanele şi chiar încălţămintea.

„Rapoartele arată o brutalitate crescută, mai ales din cauza creșterii puterii pe care autoritățile statului au câștigat-o în această perioadă de pandemie”, a adăugat Jack Sapoch.

Cea mai lungă frontieră externă a Uniunii Europene este apărată zi şi noapte de poliţiştii vigilenţi. În fiecare seară, grupuri de solicitanți de azil încearcă să treacă din Bosnia în Croația, unde polițiștii îi așteaptă la graniță, înarmați. Respingerea valului de migranţi este considerată ilegală de către ONG-urile care caută o rezolvare a problemei şi care spun că nu este scuzabilă pe fondul pandemiei. Autorităţile au subliniat necesitatea protejării frontierelor.

Organizaţia Naţiunilor Unite solicită o anchetă din partea oficialilor croaţi. Mai multe abuzuri şi violenţe comise sistematic de poliţia croată au fost documentate şi trimise spre analiză către forul internaţional. Emigranţii au fost umiliţi, bătuţi, împuşcaţi, jefuiţi şi dezbrăcaţi în repetate rânduri.

Luna trecută, autoritățile din Bosnia au ordonat transferul a mii de migranți într-o tabără îndepărtată din Lipa, un sat situat la aproximativ 25 km de granița cu Croația, din cauza focarului de coronavirus din țară. Ridicarea noii tabere a provocat panică în rândul solicitanților de azil și voluntarilor, care se tem că măsura nu va garanta nicio asistență pentru migranți.

Citeşte şi Comisarul european pentru afaceri interne propune ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la spaţiul Schengen