Regele Dorin Cioabă, invitat de Regele Charles al III-lea la recepția oferită la Viscri. Ce cadou i-a dus liderul romilor monarhului britanic: „E un obiect reprezentativ pentru comunitatea noastră”

Regele Dorin Cioabă a fost invitat de suveranul Marii Britanii la recepția oferită la reședința sa de la Viscri. Așa cum se obișnuiește, liderul romilor nu s-a dus cu mâna goală, ci i-a dus Regelui Charles un obiect reprezentativ pentru comunitatea romilor.

06 iun. 2023, 17:18

Regele Dorin Cioabă a dezvăluit că, la intrarea în Viscri, soția lui și-a exprimat dorința de a fi vecină cu Regele Marii Britanii. Așa că liderul romilor are acum în plan să-și achiziționeze o locuință în apropierea ”Casei albastre” a Regelui Charles.

Regele Dorin Cioabă intenționează să devină vecin cu Regele Charles

Sunt foarte onorat, foarte onorat şi ne-am dorit de mult să îl întâlnim pe rege pentru că, pentru noi, Familia regală a fost un model atunci când s-a trecut de la titulatura de bulibaşă la cea de rege. Ca şi model a fost luată Casa Regală a Angliei. Regina Angliei şi acum Regele Charles sunt, ca să spunem aşa, conducătorii noştri pentru că în ţările care sunt administrate de ei sunt foarte multe comunităţi de romi – Scoţia, în Irlanda, în Australia, în Canada. (…)

Asta a fost una dintre dorinţele mele şi mă bucur că astăzi sunt aici, la Viscri, mai ales că e la noi aici, în ţară, şi într-un loc atât de frumos pe care şi noi îl descoperim acum. Cu această ocazie, soţia mea şi-a pus o dorinţă la intrare aici: a zis «Vreau să devin vecină cu Regele» şi o să căutăm şi noi o casă aici, să cumpăr”, a declarat pentru Agerpres Dorin Cioabă.

Citeste si Regele Charles al III-lea a primit un cadou uriaș de la localnicii din Valea Zălanului. Darul i-a fost adus la poartă de mai multe femei

Ce cadou i-a dus Regele Cioabă monarhului britanic

Soții Cioabă nu s-au dus cu mâna goală, ci i-au dus monarhului britanic un dar reprezentativ pentru comunitatea romă: un minicazan pentru țuică din cupru.

Este un obiect de cupru care ne reprezintă pe noi. Dacă ne-a invitat în casa lui, acasă la el, nu puteam să venim cu mâna goală. Îi aducem un cadou pentru rege, pentru casă (…) E o căldare, un lucru reprezentativ pentru comunitatea noastră de căldărari şi un obiect pe care vrem să-l aibă în casă. Este un mini-cazan de fabricat ţuică. Noi suntem cei mai mari meşteri în astfel de obiecte şi am adus un astfel de cadou să-l aibă la el în casă. (…) Este steagul nostru internaţional. El semnifică verde albastru, adică iarba şi cerul, iar roata este simbolul nomadismului”, a spus Cioabă.

De asemenea, Dorin Cioabă i-a mai dus oaspetelui două păpuși în costume tradiționale romani și un set de ceai lucrat manual.

Am pregătit două păpuși, băiat și fată, în costume tradiționale romani. Dar și un cazan de țuică tradițional și un set de ceai lucrat manual de romi”, spunea Dorin Cioabă la sfarțitul lunii mai.

Citeste si Regele Charles al III-lea a fost dat în judecată de o bucureșteancă. Femeia a cerut ordin de protecție împotriva monarhului britanic

Autoproclamatul rege al romilor a declarat că își dorește de la Regele Charles să se aplece mai mult și asupra problemelor romilor, mai cu seamă asupra problemelor cu care se confruntă cei care migrează în ţările Uniunii Europene.

Aş vrea ca Domnia Sa să se aplece puţin şi asupra problemei internaţionale a romilor şi asupra romilor care migrează în ţările Uniunii Europene, pentru că Uniunea Europeană, de un timp, ne-a lăsat deoparte, pentru că a fost problema sirienilor, a fost acum problema Ucrainei şi întotdeauna romii au fost lăsaţi. Romii o duc foarte greu şi sunt, să spunem aşa, discriminaţi în aceste state şi ne dorim ca prin vocea Regelui să dăm puţină presiune pe autorităţile internaţionale, pe instituţii şi să ne ajute în bunul demers al activităţii mele”, a mai spus Dorin Cioabă.

Sursa foto: sibiuindependent.ro