Regele Mihai I, în stare gravă. Cine îl va urma la conducerea Casei Regale a României

Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, potrivit acestora, Seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei.

RomaniaTV.net
09 nov. 2017, 09:21
Regele Mihai I, în stare gravă. Cine îl va urma la conducerea Casei Regale a României

Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, urmată de Principesa Elena a României, conform Normelor Organice ale Casei Regale a Romaniei. Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei.

Conform articolului 8 din Statutul complet al Casei Regale a României, promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei din 30 decembrie 2007, „în cazul unei viitoare femei Sef al Casei Regale a Romaniei, consortul sau va primi titlul de „Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei”. 

Citeşte şi Regele Mihai I, un simbol pentru români. Jeep-urile Majestăţii Sale vor fi expuse la Muzeul Regal de la Săvârşin

Membrii Casei Regale a Romaniei sunt urmatorii: Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).

Sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele nu detin titluri personale.

Ordinea de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este bazata pe principiul primogeniturii cu preferinta masculina, Normele Organice abrogand astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor.

În data de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. 

Ordinea de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei, in prezent, aceasta este urmatoarea:

1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei;
2. ASR Principesa Elena a Romaniei;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a Romaniei;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a Romaniei.

Modificari ale acesteia se pot aduce prin decizia Sefului Casei Regale a Romaniei.

Vă reamintim că Regele Mihai I şi familia regală trec prin momente grele. Starea Regelui Mihai s-a agravat, a anunţat luni Casa Regală a României. Regele Mihai I, care a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie 2017, suferă de cancer de piele și leucemie cronică. 

Principesa Moștenitoare Margareta s-a dus în Elveția pentru a fi alături de Regele Mihai şi pentru a se întâlni cu medicii care au grijă de rege, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale a României.

Starea gravă de sănătate a Regelui Mihai I a iscat un întreg scandal în familia Regală a României

Casa Regală a transmis, miercuri seară, printr-un comunicat de presă, că Nicolae Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai I din partea fiicei Alteţei Sale Principesa Elena, a avut o tentativă de violare a domiciliului regelui Mihai I din Elveţia, unde fostul principe a forţat uşa casei, implicând în incident şase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Regale. El a agresat fizic şi verbal trei persoane, una dintre ele având răni corporale. În final, fostul principe a fost împiedicat să forţeze intrarea în casă. 

Citeşte şi Scandalul din Casa Regală ia amploare. Principesa Elena: Fiul meu a dat dovadă de dispreţ faţă de România

Fostul principe Nicolae a spus că nu înţelege „agresivitatea” Casei Regale de a face tot posibilul să îl împiedice să îşi vadă bunicul.

„Mă întristează profund şi nu înţeleg agresivitatea Casei Regale de a face tot posibilul de a mă împiedica să îmi văd bunicul şi de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra în acest joc murdar”, a scris, pe Facebook, fostul principe Nicolae.

În martie 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Atunci Casa Regală a anunţat că Regele Mihai I a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.