Regele Mihai I va fi înmormântat cu onoruri militare. Va fi declarat doliu naţional

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința sa din Elveția și va fi înmormântat în noua catedrală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, a anunțat Casa Regală. Regele Mihai I va fi înmormântat cu onoruri militare. Guvernul va decreta trei zile de doliu naţional în Romania, decizia urmând să fie luată oficial in şedinţa de miercuri. 

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 13:07
Regele Mihai I va fi înmormântat cu onoruri militare. Va fi declarat doliu naţional

Regele Mihai a murit. Guvernul va decreta, marţi, trei zile de doliu naţional pentru Regele Mihai, potrivit unor surse guvernamentale.

„Reprezentanții Guvernului și cei ai Casei Regale au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire în care au discutat modul de implicare a instituțiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naționale în memoria Majestății Sale, Regele Mihai. În cadrul întâlnirii au fost stabilite activitățile, calendarul și detaliile tehnice privind desfășurarea funeraliilor naționale. La întâlnire au participat reprezentanți ai SGG, MAE, MApN, MAI, MFP”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit unor surse guvernamentale, cele trei zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai vor fi ţinute în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie.

Aeronava cu trupul monarhului va sosi în România miercurea viitoare, 13 decembrie, la ora 11.00.

Regele Mihai a murit. Programul complet al procesului funerar. Când va avea loc slujba de înmormântare a Suveranului

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat într-o intervenţie telefonică la România TV, că autorităţile vor susţine Casa Regală a României în ceea ce priveşte funeraliile pentru Regele Mihai I.

„Există un protocol între Casa Regală şi MapN privind organizarea funeraliilor Majestăţii Sale. Încă nu am fost contactaţi de membrii Casei Regale, dar acest lucru se va întâmpla. Slujba se va face la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea propriu-zisă la Curtea de Argeş acolo unde este firesc. Sunt mai multe momente ale funeraliilor, dar permiteţi-ne să purtăm această discuţie după ce vom discuta cu reprezentanţii Casei Regale. Să nu uităm, Majstatea Sa, Regele Mihai, a fost ultimul mareşal al Armatei Române în viaţă şi dincolo de acest aspect, sunt funeralii ale unui fost şef de stat şi MapN, alături de MAI şi Casa Regală, este parte din acest protocol”, a spus ministrul Mihai Fifor.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că „România va organiza toate ceremoniile asa cum se cuvine şi cu siguranţă vom avea şi zile de doliu naţional”. 

Regina Ana, care a încetat din viață pe 1 august 2016 într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani, a fost primul membru al familiei regale înmormântat în noua catedrală, ceremonia funerară desfășurându-se pe 13 august 2016.

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală arhiepiscopală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului.

Piatra de temelie a fost pusă pe 10 mai 2009, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Principelui Radu.

În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea și refăcută la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântați primii doi regi ai României, Carol I și Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeș au fost aduse și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii.


ZI DE DOLIU NAŢIONAL. Ce se face în această zi şi ce este interzis

În România doliul național este menţionat în Legea 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Această lege prevede la articolul 6 că în zilele de doliu național, stabilite de Guvern, drapelul național se arborează în bernă. 

Drapelul Romaniei este arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Aceeasi obligaţie revine şi persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură vor trebui să își adapteze programul în mod corespunzător. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amânate.

Din 1990 până azi în România au fost decretate următoarele zile de doliu național:

12 ianuarie 1990: o zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției;
14 septembrie 2001: o zi de doliu național după atentatele din SUA din 11 septembrie;
14 martie 2004: o zi de doliu național în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie;
8 aprilie 2005: o zi de doliu național la moartea Papei Ioan Paul al II-lea;
3 august 2007: o zi de doliu național cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist;
18 aprilie 2010: o zi de doliu național în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-au pierdut viața președintele Poloniei, Lech Kaczyński, soția sa și mulți alți oficiali polonezi;
26 iunie 2013: o zi de doliu național după accidentul de autocar în Muntenegru soldat cu moartea a 18 români;
31 octombrie – 2 noiembrie 2015: trei zile de doliu național după incendiul izbucnit în clubul „Colectiv” din București.
13 august 2016: o zi de doliu național cu ocazia funeraliilor Reginei Ana.
2 septembrie 2016: o zi de doliu național în memoria victimelor cutremurului din Italia din 24 august.