Regele Mihai împlineşte 95 de ani. Expoziţie cu imagini din copilărie la Castelul Pelişor

O expoziţie de fotografie intitulată "Regele Mihai - o copilărie fericită”, cu imagini din colecţii ale Casei Regale, Bibliotecii Academiei şi familiei unui fotoreporter interbelic, a fost deschisă, luni, la Castelul Pelişor din Sinaia, cu prilejul împlinirii de către Regele Mihai a 95 de ani.
Alina Costache
25 oct. 2016, 03:25
Regele Mihai împlineşte 95 de ani. Expoziţie cu imagini din copilărie la Castelul Pelişor

Regele Mihai I, ultimul monarh din ţările Europei de Est, împlineşte marţi, 25 octombrie, vârsta de 95 de ani. Îşi va petrece aniversarea la reşedinţa sa din Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, iar în ţară vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.

Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul suveran – şi-a anunţat retragerea din viaţa publică, la începutul lunii martie, când Casa Regală a transmis că a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne. Astfel, Casa regală este reprezentată în toate acţiunile publice de fiica sa Margareta, custodele coroanei.

Pe 1 august 2016, regina Ana a încetat din viaţă într-un spital din Morges. Funeraliile regale au fost organizate pe 13 august, regina fiind înmormântată la Curtea de Argeş.

Regele Mihai şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României. Pe 10 iunie 2013, Majestăţile au sărbătorit, într-un cadru privat, Nunta de Safir, 65 de ani de la căsătorie.

Regele Mihai a petrecut cea de-a 94-a aniversare în Elveţia, din cauza ”stării de slăbiciune” a reginei Ana. Anul trecut, în România nu au fost organizate manifestări ample.

Cea mai recentă vizită a regelui Mihai la Bucureşti datează din noiembrie 2014, când l-a decorat pe fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa cu Ordinul „Coroana României” în Grad de Mare Cruce pentru „inegalabila contribuţie” la căderea comunismului în Europa.

În urmă cu câteva zile, revista elveţiană Passé simple a publicat un amplu material despre viaţa regelui Mihai I, considerat coloana vertebrală morală a României moderne.

Anul acesta, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, în prezenta principesei moştenitoare, a principelui Radu şi a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Român, concertul de binefacere organizat anual de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundaţia oferă burse de studiu pentru tineri artişti aflaţi în situaţii materiale dificile.

În debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversării regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.

În aceeaşi seară, de la ora 19.00, în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cărţii ”Anul regal”, apărută la editura Adenium, care va fi urmată de proiecţia filmului ”Războiul Regelui”, realizat de John Florescu.

De numele Regele Mihai I sunt legate decizii controversate precum lovitura de stat de la 23 august 1944 şi abdicarea din 30 decembrie 1947.

Regele Mihai I al României (1927-1930 şi 1940-1947) s-a născut la Sinaia, tatăl său fiind prinţul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand (1914-1927), iar mama, principesa Elena a Greciei. Dinastia din România era parte a familiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura catolică a familiei imperiale germane, Hohenzollern. Mihai este al treilea rege al României, după Carol I (1866-1914) şi nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

Expoziţia de fotografie „Regele Mihai – o copilărie fericită” conţine 40 de panouri cu imagini ale Regelui Mihai I, din colecţii aparţinând arhivei Casei Regale şi Bibliotecii Academiei Române şi familiei fotoreporterului interbelic Iosif Berman.

”Avem imagini cu Majestatea Sa încă din primele săptămâni de viaţă, ne bucurăm de Regele Mihai când joacă prima partidă de şah, probabil, înotând în mare, plimbându-se cu tricicleta, cu bicicleta. O să vedeţi în foarte multe imagini că este înconjurat de prietenii săi foarte buni, animalele, în foarte multe imagini îl vom regăsi alături de animalele preferate, de câini, îl avem în imagini la ceremonii oficiale, alăturii de membrii familiei regale, sunt imagini şi mergând cu maşina, trăgând cu puşca sau plantând un copăcel”, a declarat curatorul expoziţiei de la Pelişor, Beatrice Todireanu.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 27 noiembrie. Cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a Regelui Mihai, Principesa Margareta, custodele coroanei, a decorat, luni, la Castelul Peleş, mai multe persoanlităţi din diverse domenii. 

Pe 25 octombrie, de la ora 18.00, în prezenta principesei moştenitoare, a principelui Radu şi a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Român, concertul de binefacere organizat anual de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundaţia oferă burse de studiu pentru tineri artişti aflaţi în situaţii materiale dificile.

În debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversării Regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.

În aceeaşi seară, de la ora 19.00, în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cărţii ”Anul regal”, apărută la editura Adenium, care va fi urmată de proiecţia filmului ”Războiul Regelui”, realizat de John Florescu.

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” va fi prezentată, pe 27 octombrie, de la ora 17.00, emisiunea filatelică ”Motoare, pasiune regală”, realizată de Romfilatelia. La eveniment vor participa principesa Margareta şi principele Radu, iar cu această ocazie, Corul Regal va susţine un scurt recital.

Romfilatelia va organiza un stand cu mărci poştale, iar Curtea Veche Publishing, un stand de carte regală.

Ultima manifestare din seria dedicată aniversării Regelui Mihai I va avea loc pe 28 octombrie, de la ora 11.30, când principesa Maria va vizita Colegiul Tehnic Feroviar ”Mihai I” din Bucureşti. Principesa va oferi instituţiei bustul Regelui Mihai I realizat de sculptorul Valentin Tănase şi va premia câştigătorii unui concurs pe teme de istorie şi competiţiei sportive ”Cupa Regelui”.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Tarif ireal cerut de soția lui Ștefan Bănică jr. Câți bani câștigă Lavinia Pîrva
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'