Regimul Zelenski și-a luat angajamentul față de România: NU mai continuă săpăturile în Canalul Bâstroe. Ce se va întâmpla mai departe

În urma scandalului „Bâstroe", Administrația Volodimir Zelenski și-a luat angajamentul față de România: lucrările au fost oprite și vor rămâne suspendate până când se va ajunge la un acord cu partea română.

03 mart. 2023, 23:54
Regimul Zelenski și-a luat angajamentul față de România: NU mai continuă săpăturile în Canalul Bâstroe. Ce se va întâmpla mai departe

Secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Ionuț Sorin Banciu (PNL), care a participat la discuțiile tehnice româno-ucrainene purtate vineri pe tema lucrările efectuate pe canalul Bâstroe, a declarat vineri, la Antena 3, că oficialii regimului Zelenski au anunțat că lucrările au fost întrerupte în urmă cu două săptămâni:

– „A fost o primă discuție la nivel tehnic cu vecinii noștri din Ucraina, la care am participat și eu. S-a agreat că partea română poate să înceapă măsurătorile din 15 martie, durata estimată e undeva la 10 zile”.

– „Au spus că sunt lucrări de întreținere, că nu s-au făcut adânciri, ci lucrări care să asigure navigabilitatea”.

– „Lucrările de întreținere au încetat de două săptămâni, din ce ne-au confirmat vecinii noștri”.

– „Nu s-a adresat această întrebare (cât au săpat), au fost două întrebari. Ce fel de lucrări au efectuat și când putem avea acceptul pentru măsurare”.

– „Data de 15 martie a fost propunerea AFDJ ( Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati)”.

Vineri, experții români și ucraineni s-au întâlnit în videoconferință și au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023.

Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi.

 

Ucraina – România, măsurători comune în Deltă

 

Aceștia se vor întâlni luni, 6 martie 2023, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.

Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia.

Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe. Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.

„Astăzi, 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferință, la nivel de experți între partea română și cea ucraineană. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți.

Participanții au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023. Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceștia se vor întâlni luni, 06 martie 2023 pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.

Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia. Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe. Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor, potrivit Antena 3.