Zelenski: „Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Atacul brutal cu rachete de la Zaporojie va avea un răspuns militar”

Rusia, care a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, afirmă că o cucerire a Bahmutului ar fi un pas înainte spre a pune mâna pe regiunea industrială înconjurătoare, Donbas.

03 mart. 2023, 07:58
Zelenski: „Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Atacul brutal cu rachete de la Zaporojie va avea un răspuns militar”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că atacul rusesc cu rachete de la Zaporojie va primi un răspuns din partea ucrainenilor, ”militar şi legal”. ”Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Puterea justiţiei în fiecare sens al cuvântului”, arată el.

Zelenski a menţionat, în mesajul transmis joi seară, că a discutat cu preşedintele Braziliei, reluând contactele între cele două ţări la cel mai înalt nivel, dar şi cu preşedintele Elveţiei, căruia i-a mulţumit pentru pachetul de sprijin pentru Ucraina.

El a adăugat că a avut loc o reuniune a Statului Major, la care s-a discutat despre situaţia de pe linia frontului şi despre securitate.

”Atacul brutal cu rachete de astăzi al Rusiei de la Zaporojie va avea un răspuns militar şi legal din partea noastră. Ocupantul va simţi, inevitabil, puterea noastră. Puterea justiţiei în fiecare sens al cuvântului”, a spus el.

Ucrainenii ar fi intrat pe teritoriul rus și ar fi luat ostatici. Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate

El a menţionat că în urma atacului asupra blocului au fost salvate 11 persoane, iar peste 70 au primit ajutor. Zelenski a spus că două persoane se află în prezent pe lista celor ucise.

Război în Ucraina

Contraofensiva lui Zelenski. Ucraina a lovit cu dronele un depozit petrolier de pe teritoriul Rusiei. Reacţie dură a Kremlinului

Preşedintele Ucrainei a afirmat că a semnat noi decrete pentru acordarea de distincţii pentru 847 de apărători.

”Astăzi, numărul apărătorilor ale căror curaj şi eficienţă au fost recunoscute prin distincţii de stat depăşeşte 40 de mii. Mulţumesc tuturor celor care ne apără ţara! Le sunt recunoscător tuturor celor care, în fiecare zi, obişnuiesc Rusia cu ideea că Ucraina nu poate fi înfrântă. Vom rezista. Vom câştiga. Şi îi vom aduce pe toţi teroriştii ruşi în faţa justiţiei”, a subliniat Zelenski.

 

Luptele de la Bahmut, ”fără încetare”/ SUA pregăteşte un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Forţele ucrainene care ţin cu disperare de oraşul Bahmut din est au săpat noi tranşee, în încercarea de a-i ţine în loc pe atacatorii ruşi, în timp ce Statele Unite afirmă că un nou ajutor militar pentru Ucraina va fi discutat, vineri, la o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, relatează Reuters.

Bahmut

Forţele ruseşti atacă de câteva luni oraşul Bahmut din regiunea Doneţk, uneori în valuri, iar locul a devenit cel al uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din acest război.

”Luptele de la Bahmut se desfăşoară fără încetare… Situaţia este critică”, a declarat Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct din Garda Naţională a Ucrainei, pentru postul de radio ucrainean NV.

”Nu se gândesc la pierderi când încearcă să ia cu asalt oraşul. Misiunea forţelor noastre de la Bahmut este să provoace cât mai multe pierderi posibil duşmanului. Fiecare metru de pământ ucrainean îl costă pe inamic sute de vieţi”, a afirmat el.

În ultimele 24 de pre, forţele ucrainene au respins peste 170 de atacuri în cele cinci sectoare principale ale liniei frontului, a declarat analistul militar ucrainean Oleg Zhdanov joi noapte, pe YouTube.

 

Zhdanov a relatat că ruşii încearcă să încercuiască Bahmutul din nord, est şi sud şi a spus că zona dinspre veste ”este probabil singurul sector de la Bahmut unde forţele noastre au iniţiativa, şi nu ocupanţii ruşi”.

Rusia, care a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, afirmă că o cucerire a Bahmutului ar fi un pas înainte spre a pune mâna pe regiunea industrială înconjurătoare, Donbas. Ucraina susţine că oraşul are valoare strategică limitară, dar că vrea să obosească forţele ruseşti.

Forţele ucrainene au respins atacurile asupra Bahmutului şi a două localităţi aflate imediat la vest – Khromove and Ivanivske, a arătat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, într-o declaraţie de joi noapte.

Bombardamentele ruseşti au lovit oraşul Bahmut şi alte câteva localităţi, între care Chasiv Yar, cel mai mare oraş dinspre vest, şi două oraşe de la sud de Bahmut, a afirmat acesta.

În oraşele şi satele din apropiere, noi tranşee au fost săpate pe marginea drumului, la distanţe de 20-40 de metri, un semn că forţele ucrainene îşi întăresc poziţiile defensive.

”Avem nevoie de cât mai multă muniţie. Sunt mult mai mulţi ruşi aici decât avem noi muniţie să îi distrugem”, a spus Nazarenko. ”numărul soldaţilor inamici nu contează. Ceea ce contează este tehnologia”, a afirmat el.

În regiunile Zaporojie, din centru, şi Herson, de pe frontul de sud, forţele ruseşti au bombardat peste 40 de oraşe şi sate, a arătat declaraţia armatei ucrainene.

Reuters precizează că nu a putu verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Washingtonul va anunţa un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru guvernul de la Kiev şi se aşteaptă ca aceasta să fie o temă majoră de discuţie între preşedintele SUA Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz care se întâlnesc la Casa Albă, afirmă oficiali.

Ajutorul ar urma să conste în principal în muniţie, inclusiv sisteme de lansare a rachetelor multiple ghidate (GMLRS) pentru sistemele HIMARS, muniţie pentru autovehiculele de luptă Bradley, afirmpă doi oficiali SUA şi o persoană familiarizată cu pachetul.

Statele Unite a asigurat arme în valoare de aproape 32 de miliarde dolari Ucrainei pentru a se apăra de Rusia, care şi-a invadat vecinul pro-occidental în 24 februarie anul trecut.