Regiunea rusofonă Lugansk, din Ucraina, îşi creează propriul KGB şi propriul serviciu de contrainformaţii

Autoproclamata republică populară Lugansk, din estul rusofon al Ucrainei, a anunţat miercuri că a început să-şi formeze propriul KGB şi propriile sale servicii de contrainformaţii 'Smerş', după modelul sovietic, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
18 iun. 2014, 20:18
Regiunea rusofonă Lugansk, din Ucraina, îşi creează propriul KGB şi propriul serviciu de contrainformaţii

Începând de astăzi (miercuri) începem formarea în Republica populară Lugansk a Comitetului Securităţii Statului (KGB), iar unul din unităţile sale va fi Smerş, care se va ocupa de lupta împotriva spionilor şi a diversioniştilor’, a indicat Valeri Bolotov, şeful autoproclamatei republici, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că una din misiunile ‘Smerş’ va fi căutarea celor vinovaţi de moartea, marţi, în estul Ucrainei a celor doi jurnalişti Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, de la televiziunea publică rusă VGTRK.

Smerş, o prescurtare de la sintagma în limba rusă ‘smerti spionam’ (‘moarte spionilor’), era denumirea serviciilor de securitate şi contrainformaţii militare sovietice.

Regiunea Lugansk, ca şi regiunea Doneţk, din estul Ucrainei se confruntă din luna martie cu o insurecţie armată prorusă, împotriva căreia armata ucraineană a lansat o vastă operaţiune militară la mijlocul lunii aprilie, operaţiune soldată deja cu peste 300 de morţi.