Ucraina: 200 de soldaţi ruşi au murit într-o explozie. Zelenski: Începe următoarea fază a războiului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, deşi unora li se pare că este ”o acalmie” după o serie de victorii ale ucrainenilor, aceasta este de fapt pregătirea pentru următoarea etapă.

19 sept. 2022, 09:55
Ucraina: 200 de soldaţi ruşi au murit într-o explozie. Zelenski: Începe următoarea fază a războiului

Serghei Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, spune că aproximativ 200 de soldaţi ruși au murit duminică după o explozie în orașul Svatove, ocupat de ruşi. Exploziile au avut loc la un hotel, unde stătea temporar personalul militar rus care urma să fie mutat în spatele liniei frontului, pentru apărare.

În acelaşi timp, Ministerul britanic al Apărării a publicat un nou raport zilnic al ofițerilor lor de informații despre situația din Ucraina. „Foarte probabil, Rusia a pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, ducând numărul de avioane pierdute la aproximativ 55 de când a început invazia”, au transmis ofițerii de informații britanici, citaţi de Pravda Ucraineană.

La Kiev, Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat cu mai mulţi oficiali militari despre ajutorul dat apărătorilor din mai multe zone ale Ucrainei. „Izium, Balakliya, Kupyansk şi regiunea Harkov în general sunt oraşele şi comunităţile pe care le-am eliberat. Aceste cuvinte se aud acum. Se aud peste tot. Mariupol, Melitopol şi Herson se aud şi ele, dar vor răsuna mai des şi mai tare când le vom elibera. Doneţk, Horlivka şi Lugansk – se vor auzi de asemenea. Dzhankoy, Yevpatoriya, Yalta – şi ele. Cu siguranţă. Nu vom vorbi despre ce nu este al nostru. Doar cuvintele noastre, cuvinte ucrainene, se aud”, a arătat el.

Citeşte şi Rusia a trimis camioane în oraşe ca să recruteze soldaţi pentru frontul din Ucraina. Bărbaţilor li se promit aproape 3.000 de dolari pe lună

Preşedintele ucrainean a adăugat că aceste cuvinte se aud graţie forţelor armate, celor de operaţiuni speciale, spionajului, serviciilor de securitate, dar şi angajaţilor serviciilor de urgenţă.

”Poate că pare pentru cineva că după o serie de victorii avem parte de o acalmie. Dar aceasta nu este o acalmie. Aceasta este pregătirea pentru următoarea etapă. Pentru următoarea etapă de cuvinte care sunt foarte importante pentru noi şi care trebuie neapărat să fie auzite. Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă – în întregime. În concluzie, ca întotdeauna, cuvintele vor răsuna întotdeauna. Ele sunt auzite de noi, vor fi auzite de copiii noştri, vor fi auzite de nepoţii noştri. Ele vor fi auzite în Ucraina liberă”, a mai spus Zelenski.

Citeşte şi Lukaşenko avertizează că SUA împinge Europa la război cu Rusia: „Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România”. Reacţia MAE