Regizorul Alexandru Tocilescu a murit

Regizorul Alexandru Tocilescu a decedat, marţi seara, în urma unui stop cardiac, la spitalul Floreasca din Bucureşti.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 20:37
Regizorul Alexandru Tocilescu a murit

Alexandru Tocilescu avea 65 de ani şi suferea de mai multe boli grave. Potrivit unor surse medicale citate de Mediafax, regizorul a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat, iar aceasta i-a fost fatală.

Tocilescu a fost transportat la spital şi timp de mai multe ore medicii au încercat resuscitarea lui.

În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi regizori români, născut pe 27 iulie 1946, Alexandru Tocilescu este autorul a zeci de spectacole, unele dintre ele marcând istoria recentă a teatrului românesc.

Alexandru Tocilescu s-a făcut remarcat prin spectacole precum „Oblomov”, „Poate Eleonora”, „Elisaveta Bam”, „Casa Zoikăi” sau, ca un mare meloman, opera „Faust” de Gounod. Este laureat al Premiului UNITER pentru cea mai bună regie – „O scrisoare pierdută”, în 1999, Premiul Uniter pentru întreaga activitate, în 2002, Premiul pentru cea mai bună regie – „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în 2006.

În această vară, Alexandru Tocilescu a primit prima stea acordată unui regizor în cadrul proiectului organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor.

În octombrie, înainte de a fi internat în spital, Alexandru Tocilescu repeta la Teatrul Bulandra un spectacol după un text de Kobo Abe, numit „Prietenii”, cu Vlad Ivanov în rolul principal.