Regizorul James Cameron, primul om care a ajuns în cel mai adânc loc de pe Pământ VIDEO

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", a devenit primul om din istorie care a explorat, de unul singur, timp de câteva ore, la bordul unui minisubmarin, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, care este cel mai adânc loc de pe Terra.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 08:48
Regizorul James Cameron, primul om care a ajuns în cel mai adânc loc de pe Pământ VIDEO

Cineastul canadian a petrecut mai multe ore luni (ora locală), în apele adânci ale Pacificului, de unde a adus la suprafaţă imagini şi specimene, „pentru a cunoaşte şi înţelege mai bine această zonă necunoscută a planetei”, au declarat reprezentanţii societăţii National Geographic, care coordonează expediţia Deepsea Challenge.

James Cameron este „prima persoană din lume care a atins fundul oceanului, singur, în cea mai adâncă zonă din scoarţa terestră, la o adâncime record de 10.898 de metri, luni, 26 martie, la ora locală 07.52 (duminică, 25 martie, ora 22.52 GMT)”, a anunţat, de la Washington, acest grup american specializat geografie şi ştiinţe naturale.

După o urcare care a fost mai rapidă decât era prevăzut, în circa 70 de minute, minisubmarinul regizorului canadian, căruia membrii expediţiei i-au spus „torpila verticală”, a reapărut la suprafaţă în jurul orei 03.00 GMT, la o distanţă de circa 500 de kilometri de insula americană Guam.

Groapa Marianelor, care apare pe hărţi sub forma unei cicatrice, având lungimea de 2.550 de kilometri, în Oceanul Pacific, ajunge la adâncimea de 11.200 de metri în punctul numit Challenger Deep, o groapă care ar putea „înghiţi” Muntele Everest (8.850 de metri). Este locul cel mai ostil de pe Pământ, cufundat într-un întuneric permanent.

Precedentul record de scufundare oceanică datează din 23 iunie 1960, când locotenentul din marina americană Don Walsh şi oceanograful elveţian Jacques Piccard s-au scufundat la bordul batiscafului militar american Trieste, în Groapa Marianelor, şi au atins scoarţa terestră la adâncimea de 10.916 metri. Însă ei au putut să petreacă acolo doar 20 de minute.

Regizorul James Cameron, în vârstă de 57 de ani, care are deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Titanic”, a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercetări ştiinţifice, este înzestrat cu tehnologii elaborate şi este capabil să reziste la presiuni uriaşe.

Cineastul a făcut yoga şi jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune. Înghesuit într-o cabină „la fel de strâmtă ca o capsulă Apollo”, potrivit societăţii National Geographic, cineastul a avut misiunea să filmeze în 3D fundul oceanului, cu ajutorul unor proiectoare puternice, şi să aducă la suprafaţă diverse specimene, care vor fi studiate de experţii din biologie marină, astrobiologie, geologie marină şi geofizică.

Ajuns în Groapa Marianelor, exploratorul a confirmat că toate sistemele „au funcţionat OK” şi a trimis un mesaj pe Twitter în care spunea că abia aşteaptă să împărtăşească cu ceilalţi lucrurile pe care le vedea în acel moment.

Această expediţie va fi prezentată într-un documentar 3D, difuzat în sălile de cinema şi pe postul de televiziune National Geographic, descrisă în revista omonimă şi va servi ca bază pentru o serie întreagă de programe educative.

Submarinul a urmat un traseu creat pentru a explora un număr cât mai mare posibil de medii – sedimentele din scoarţa terestră, dar şi rocile înconjurătoare, surse bogate de informaţii pentru geologi.

Într-un film postat online, National Geographic a explicat felul în care, în timpul scufundării sale, James Cameron urma să traverseze diverse paliere – mai întâi prin acela în care trăieşte 90% din fauna marină, apoi palierul ultimelor raze de lumină, iar apoi prin palierul ultimei zone locuite cu forme de viaţă cunoscute.

James Cameron a fost numit în 2011 explorator rezident pentru National Geographic.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajele „Avatar” şi Titanic”, regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.