Regizorul român Alexander Nanau, premiat la CANNES 2016 cu Prix France Culture Cinéma

Publicat: Sâmbătă, 14 Mai 2016 20:13 // Actualizat: Sâmbătă, 14 Mai 2016 20:13 // Sursa: romaniatv.net

Filmul documentar "Toto şi surorile lui / Toto et ses soeurs", în regia lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B.), a mai trecut astăzi în palmares un premiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinéma 2016.

Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration.

Laureaţii Alexander Nanau şi Frederick Wiseman vor fi intervievaţi împreună în emisiunea Projection Privée, de la ora 15.00 la 16.00, la Radio France Culture, emisiune realizată de Michel Ciment în direct de la Palais des Festivals.

Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenţi care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul Toto şi surorile lui din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producţii intrate în selecţie au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon şi Les Ogres, regizat de Léa Fehner.

"Toto şi surorile lui" va fi lansat pe DVD în Franţa în data de 17 mai, distribuit de companiile Wide şi JHR.

Alexander Nanau reprezintă Ministerul Culturii, începând cu luna aprilie 2016, în Adunarea Generală a Acţionarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Culturii din România. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy şi Anca Drăgoi.

Totodată, cineastul a fost de curând desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.

Filmul a avut premiera în septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian.

În 2015, "Toto şi surorile" lui a fost nominalizat la secţiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards şi a câştigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii.

Într-un an şi jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varşovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

"Toto şi surorile lui" a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, şi a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

În 2010, documentarul Lumea văzută de Ion B., produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. De asemenea, Lumea văzută de Ion B. a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, din copilărie, şi s-a întors în ţară pentru a produce filmele Lumea văzută de Ion B. şi Toto şi surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.

Toto şi surorile lui este produs de Strada Film şi HBO Europe, în co-producţie cu Alexander Nanau Production, şi poate fi vizionat în România pe HBO şi pe platforma HBO GO.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Alexander Nanau cannes 2016 regizor roman regizor roman premiat la cannes
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 mai 20:27
...documentar "Toto şi surorile lui / Toto et ses soeurs", în regia lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
14 mai 20:26
... Filmul documentar „Toto şi surorile lui / Toto et ses soeurs”, în regia...
1
EUR
4.7287
RON
21 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H