COVID-19. Regula celor 6 secunde. Ce este şi cum te scapă de virus, ultima descoperire a cercetătorilor

Pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus, doi oameni de știiță recomandă „regula celor șase secunde“, atunci când distanța de siguranță (adică mai mult de 1,5 – 2 metri) nu poate fi păstrată. Vezi ce implică și cum te-ar putea scăpa de virusul mortal.

09 apr. 2020, 12:48
COVID-19. Regula celor 6 secunde. Ce este şi cum te scapă de virus, ultima descoperire a cercetătorilor

COVID-19. Într-un editorial din New York Times, doi oameni de știință recomandă, pentru a evita contaminarea cu COVID-19, regula celor șase secunde. Profesorul de chimie Joshua D. Rabinowitz şi cercetătoarea Caroline R. Bartman atrag atenția cu privire la importanţa „cantităţii virale” la care se expun oamenii.

„Ca şi în cazul oricărei alte otrăviri, virusuri sunt de obicei mai periculoşi în cantităţi mai mari. Expunerile iniţiale mici tind să ducă la infecţii uşoare sau asimptomatice, în timp ce dozele mai mari pot fi letale”, explică cei doi cercetători, menționând că „nu toate expunerile la coronavirus sunt similare”.

Spre exemplu, a intra într-o clădire de birouri unde există cineva infectat cu temutul virus, nu poate fi la fel de periculoasă ca o oră petrecută în tren în compania persoanei respective.

 

„Trebuie să ne concentrăm mai mult pe evitarea infecţiilor cu încărcături virale mari”, pentru că „încărcătura virală afectează severitatea bolii”, potrivit specialiștilor.

Prin urmare, oamenii trebuie să evite expunerile lungi, precum și atingerea feței după un contact cu „cantităţi mari” de virusuri. De exemplu, dacă te afli la coadă pentru a achita produsele cumpărate din supermarket, interacțiunile ar trebui să respecte regula distanţei de 2 metri, şi ar trebui să fie de doar şase secunde.

Când vine vorba de spații inchise și de distanțe mici, interacțiunile cu persoane infectate devin mai periculoase, iar doza crește proporțional cu timpul de expunere. „În acelaşi timp trebuie să evităm reacţiile exagerate de panică la expunerile la doze mici. Îmbrăcămintea şi ambalajele pentru alimentele care au fost expuse unei persoane infectate par să prezinte un risc scăzut. Oamenii sănătoşi care sunt împreună într-un supermarket sau birou riscă un risc redus atâta timp cât îşi iau măsuri de precauţie, preum purtarea măştilor chirurgicale şi distanţarea de oameni“, atenționează cei doi oameni de știință.

Prin urmare, potrivit cercetătorilor, „izolarea totală a societăţii este cea mai eficientă modalitate de a opri răspândirea virusului, dar este o măsură costisitoare atât din punct de vedere economic, cât şi psihologic“.