REGULARIZARE 2020. Ghid pentru cetăţenii comunitari din Italia

Cetățenii Uniunii Europene, precum și cetățenii italieni, pot accesa procedura de regularizare exclusiv pentru a legaliza o relație de muncă neregulară existentă. Cererea poate fi depusă de un cetăţean italian, cetăţean UE sau orice cetăţean cu şedere legală în Italia pe termen lung.

RomaniaTV.net
24 iun. 2020, 19:58
REGULARIZARE 2020. Ghid pentru cetăţenii comunitari din Italia

Cine poate face cerere?

Cererea trebuie depusă de angajatorul care își desfășoară activitatea în cele trei sectoare indicate prin decret și care este: cetățean italian, cetățean al UE sau cetățean străin cu ședere legală în Italia pe termen lung.

Organul competent și metoda de prezentare

În acest caz, competența este încredințată INPS, la care cererea telematică trebuie trimisă prin intermediul serviciului dedicat, prezentă pe pagina www.inps.it.

Citeşte şi: STARE DE ALERTĂ. Guvernul a actualizat lista ţărilor pentru care sunt ridicate restricţiile

SECTOARE ADMISE:

  • Agricultură / zootehnie / pescuit / creșterea animalelor și activități conexe:
  • Asistența persoanelor
  • Munca domestică.

INPS, într-o circulară din data de 31.05.2020, a specificat că unele persoane juridice sunt de asemenea tratate ca angajatori, dintre care oferă o listă, care au lucrători în serviciu direct și personal, precum și al comunităților fără scop de lucru (orfelinate și adăposturi pentru persoanele în vârstă al căror scop este în principal îngrijirea).

Comunitățile menționate mai sus includ case de familie pentru persoanele cu dizabilități, cele pentru recuperarea toxicomanilor, pentru asistență gratuită copiilor, a vârstnicilor și mamelor singure, comunităților de coexistenței a preoților în vârstă care au părăsit slujba parohială sau slujba diecezană.

Cerinţe de venit:

În vederea admiterii la procedura de legalizare a raportului de muncă, angajatorul trebuie să certifice un venit impozabil sau o cifră de afaceri rezultată din ultima declarație fiscală sau situații financiare, de cel puțin:

– 30.000 euro pe an: pentru primul sector și activități conexe

– 20.000 / 27.000 euro pe an: pentru muncă domestică sau asistență personală

Specificaţii pentru legalizare muncă domestică / asistenţă personală

INPS a specificat faptul că veniturile:

  • trebuie să fie MINIM 20.000 euro în cazul unei unități familiale formate dintr-un singur câștigător de venit;
  • MINIM 27.000 euro în cazul familie alcătuită din mai mulți coabitanți;
  • poate fi completat cu cel al membrilor familiei de gradul II;
  • poate fi completat și cu venituri scutite de taxe anuale;
  • nu va fi solicitat dacă angajatorul afectat de boli sau dizabilități care limitează autosuficiența depune cererea de urgență pentru un lucrător desemnat să-l asiste.

Data început muncă

Relația de muncă neregulară trebuie să fi început înainte de 19 mai 2020 și să fie încă în curs

Conţinut cerere

Pe lângă datele referitoare la persoana proprie și la lucrător, la locul de muncă (data de început și sfârșit – dacă este o perioadă determinată), orarul și remunerația convenite), angajatorul trebuie să declare că a plătit contribuția forfetară de 500 de euro pentru fiecare lucrător, pe lângă timbrul fiscal de 16 euro.

Plata ulterioară a unei contribuții forfetare cu titlu retributiv, contributiv și fiscal, va fi de asemenea datorată, al cărei cuantum va fi stabilit prin decret al Ministerului de Interne

Suspendarea procedurilor penale şi administrative

În așteptarea procedurilor de angajare a lucrătorilor pentru care a fost depusă declarația de urgență vor fi, de asemenea, suspendate procedurile penale împotriva angajatorului pentru lucrătorii ilegali pentru care prezintă declarație de legalizare (dichiarazione di emersione). Fac excepție procedurile penale referitoare la infracțiunile de intermediere ilegală și exploatarea muncii.