Relaţiile dintre Polonia şi Ungaria, puse la încercare de votul premierului Orban pentru realegerea lui Tusk

Cooperarea dintre Polonia și Ungaria este pusă la încercare după ce premierul ungar, Viktor Orban, a sprijinit joi la summitul european realegerea lui Donald Tusk ca președinte al Consiliului European, în pofida opoziției guvernului de la Varșovia, relatează duminică AFP.

RomaniaTV.net
12 mart. 2017, 14:54
Relaţiile dintre Polonia şi Ungaria, puse la încercare de votul premierului Orban pentru realegerea lui Tusk

Liderul partidului polonez de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, s-a declarat dezamăgit de atitudinea lui Orban, pe care îl credea un aliat deplin loial Poloniei în chestiunile europene.

Totuși, vizita președintelui ungar Janos Ader în Polonia, programată pe 23 martie, cu prilejul zilelor prieteniei ungaro-polone, se va desfășura cum s-a stabilit. ‘Trebuie să facem distincție între problemele politice curente’ și ‘relațiile de cooperare pe termen lung între Ungaria și Polonia’, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției poloneze, Marek Magierowski. ‘Diferende politice apar uneori chiar și între două țări prietene, care au interese comune în UE, cum sunt Polonia și Ungaria’, a adăugat el.

În schimb, vice-ministrul polonez de externe, Jan Dziedziczak, și-a amânat vizita pe care urma să o efectueze la Budapesta pe 15 martie, când maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849.

Revista naționalistă poloneză Gazeta Polska le-a cerut polonezilor să nu întoarcă spatele Ungariei și, la fel ca în fiecare an, să meargă la Budapesta pe 15 martie pentru a susține solidaritatea ungaro-poloneză. Însă organizatorii prezenței poloneze la sărbătoarea din capitala ungară intenționează să boicoteze acest eveniment.

Statele grupului de la Vișegrad se remarcă printr-o abordare unitară în numeroase chestiuni europene, cum a fost respingerea cotelor de refugiați. După ce a fost evocată o reformă a UE pentru crearea unei Europe cu mai multe viteză, susținută de lideri vest-europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, statele grupului de la Vișegrad au respins acest scenariu.

Aceste patru țări (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) au cerut un proiect consensual pentru reformarea Uniunii Europene și au insistat pe menținerea unității europene, dar și pe consolidarea rolului statelor naționale în luarea deciziilor la nivel european.

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunțat vineri că țările din grupul Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg) au decis să invite țările grupului de la Vișegrad la o reuniune pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europe, o întâlnire similară a statelor grupului Benelux urmând să se desfășoare ulterior și cu țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania).

Citeşte şi Ungaria renunţă la gardurile de la frontieră. Recrutează mii de paznici înarmaţi, cu 700 de euro pe lună