Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba, restabilite OFICIAL. Anunţul făcut de Obama şi Raul Castro

Președintele american Barack Obama și liderul cubanez Raul Castro au anunțat miercuri oficial restabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Cuba, după mai mult de jumătate de secol de tensiuni.

RomaniaTV.net
01 iul. 2015, 16:50
Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba, restabilite OFICIAL. Anunţul făcut de Obama şi Raul Castro

„SUA au acceptat oficial astăzi să restabilească relațiile diplomatice cu Cuba”, pentru ca fiecare din cele două țări să-și redeschidă ambasada de pe teritoriul celeilalte, a afirmat Obama, de la Casa Albă, subliniind că este vorba de o ‘etapă istorică’ și de un ‘nou capitol’ în relațiile americano-cubaneze.

„În urmă cu un an, ar fi putut părea imposibil că SUA își vor înălța din nou steagul pe ambasada lor de la Havana”, a declarat președintele american.

Obama a recunoscut că au existat ‘diferențe reale și profunde’ între SUA și Cuba, printre care cele privind libertatea de exprimare, afirmând totodată că eforturile de a izola Cuba au avut efectul contrar.

În același timp, președintele american a dat asigurări că SUA vor semnala în continuare atunci când vor exista neînțelegeri cu Cuba privind unele valori, adăugând că angajamentul Washingtonului față de Havana va urmări promovarea democrației și a drepturilor omului în insulă.

Liderul de la Casa Albă a mai anunțat că secretarul de stat american John Kerry va efectua o vizită la Havana în această vară, ‘pentru a înălța cu mândrie drapelul american din nou pe ambasada noastră’, și a făcut apel la Congresul american să ridice embargoul impus Cubei, embargou care asfixiază de decenii economia insulei comuniste.

„Americanii și cubanezii sunt pregătiți să meargă înainte. Cred că este timpul ca și Congresul să facă la fel. Fac apel la Congres să ia măsuri pentru ridicarea embargoului care îi împiedică pe americani să călătorească sau să desfășoare activități comerciale cu Cuba”, a explicat Obama.

Președintele cubanez Raul Castro a confirmat la rândul său restabilirea relațiilor diplomatice dintre Cuba și SUA, suspendate din 1961, într-o scrisoare adresată omologului său american.

„Am plăcerea să mă adresez dvs. pentru a confirma că Republica Cuba a decis să restabilească relațiile diplomatice cu SUA și că fiecare din cele două țări își va deschide o misiune diplomatică pe teritoriul celeilalte la 20 iulie”, a precizat Castro în respectiva scrisoare, citită la postul național de televiziune, potrivit AFP.

Guvernul cubanez a anunțat, într-un comunicat, că ministrul de externe Bruno Rodriguez va efectua o vizită la Washington pentru redeschiderea ambasadei cubaneze.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Havana a transmis că SUA ar trebui să permită ca baza militară de la Guantanamo, închiriată de americani începând din anul 1903, să revină sub suveranitatea Cubei.