Relu Fenechiu, despre salariile neplătite de la CFR: Cei vinovaţi ar trebui să plece acasă

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat miercuri că în cazul în care reprezentanţii SC Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje (IRLU) sunt vinovaţi de situaţia creată la CFR Braşov, aceştia "cu siguranţă mâine nu vor mai fi acolo".

17 apr. 2013, 09:26
Relu Fenechiu, despre salariile neplătite de la CFR: Cei vinovaţi ar trebui să plece acasă

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, s-a interesat miercuri de conflictul de muncă de la CFR, unde mai mulţi angajaţi au încetat lucrul, protestând faţă de neprimirea salariilor. El a comentat astfel situaţia creată: „Am avut în această dimineaţă o întâlnire cu preşedinta Consiliului de Administraţie a CFR Călători şi cu managerul Companiei CFR Călători. Am identificat problemele care au apărut acolo. Am verificat banii pentru salarii, au plecat de la Compania CFR Călători de joi 1,7 milioane de lei. Din motive care, după părerea mea, se datorează companiei din Braşov, salariile nu au ajuns în întregime la oameni. Îmi cer eu scuze pentru acest lucru, dar totodată vreau să vă spun că nu m-am grăbit să-i dau afară pe cei din conducerea IRLU, dar dacă ei sunt vinovaţi, cu siguranţă mâine nu vor mai fi acolo„.

Relu Fenechiu a precizat că a fost informat că au existat greşeli în operarea unor ordine de plată.

Dacă este aşa, într-adevăr ar trebui să plece acasă, pentru că nu sunt vinovaţi sute de oameni pentru că ei nu sunt în stare să scrie nişte ordine de plată„, a adăugat ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.

Mai mulţi angajaţi de la CFR Braşov au intrat miercuri în grevă spontană nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile.

Purtătorul de cuvânt al operatorului naţional de transport feroviar de călători, Alina Predescu, a arătat, în acest context, că CFR Călători a virat joi, 11 aprilie, suma de 1,7 milioane de lei, care ar fi putut acoperi în totalitate plata salariilor angajaţilor Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive CFR – SCRL Braşov, iar într-o zi sau două de la momentul respectiv aceştia ar fi trebuit să primească banii.

„În legătură cu situaţia filialei CFR Călători, această societate comercială de reparaţii locomotive – SCRL Braşov – putem să spunem că operatorul naţional a transferat în ziua de joi, 11 aprilie, suma de 1,7 milioane de lei, care ar fi putut acoperi în totalitate plata salariilor angajaţilor acestei filiale.

Practic, într-una sau două zile, adică vineri, 12 aprilie, sau cel târziu luni, 15 aprilie, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, angajaţii SCRL ar fi trebuit să-şi primească salariile. S-a întâmplat ceva pe circuitul financiar intern al filialei, ceva nu s-a derulat corespunzător, probabil ca urmare a managementului defectuos al conducerii SCRL, ceea ce a cauzat această întârziere pentru 800 de angajaţi din cei 1.800 în total. În acest moment se depun toate eforturile, astfel încât angajaţii să-şi primească drepturile salariale în cel mai scurt timp„, a precizat Predescu.

Ea a adăugat că circulaţia feroviară se desfăşoară conform programului din mersul trenurilor, pentru că este vorba despre o activitate de reparaţii, fiind nişte secţii care nu au legătură directă cu activitatea de mers al trenurilor.