RELU FENECHIU povesteşte despre viaţa la închisoare. Cum decurge o zi şi la ce lucrează în spatele gratiilor

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul şi încarcerat în Penitenciarul Iaşi, povesteşte într-un interviu, pentru ziaruldeiasi.ro, cum decurge o zi în spatele gratiilor şi care a fost marele său şoc după condamnare.

13 oct. 2014, 14:00
RELU FENECHIU povesteşte despre viaţa la închisoare. Cum decurge o zi şi la ce lucrează în spatele gratiilor

Nu am fost un copil de bani gata. M-am născut într-o familie modestă, într-o comună din judeţul Bacău. Am fost învăţat de mic cu munca şi greutăţile. Nu mă sperie nici frigul, nici mâncarea la cazan şi nici condiţiile mizere de cazare. Dacă eşti puţin gospodar, poţi face din spaţiul de detenţie un loc decent.  În acest spaţiu îmi desfăşor aproape toate activităţile. Mă trezesc dimineaţa la ora 6 şi până la 7.30 fac diferite activităţi administrative şi iau micul dejun.

Apoi, mă apuc de lucru. Lucrez la mai multe invenţii, articole şi lucrări ştiinţifice. Scriu mai multe materiale pe diferite domenii, care sper să folosească dezvoltării viitoarei zone care corespunde regiunii 1 Nord-Est de astăzi. Fac sport atât în cameră, cât şi la sală sau afară, oricum, mai mult decât în libertate. Am studiat Codul Penal şi Civil, precum şi codurile de procedură, iar acum studiez codurile comentate de specialişti şi jurisprudenţa CEDO din anul 2000 până în prezent. (…)

Relu Fenechiu, mesaj din spatele gratiilor pentru Traian Băsescu

Cea mai mare parte a timpului citesc şi scriu. Odată pe săptămână, mergem la capelă, mergem la club, unde discutăm pe diverse teme legate de evenimente recente, participăm la proiecte şi programe educaţionale, multe dintre ele necesare pentru toţi cei din libertate. De două ori pe săptămână, mergem la magazin şi, în fiecare zi, o oră şi jumătate, ieşim la plimbare, unde avem posibilitatea să alergăm sau să facem diferite exerciţii fizice. Pe tot parcursul zilei, urmărim ştirile, iar seara, ne uităm la filme sau emisiuni de divertisment„, a povestit Relu Fenechiu.

Relu Fenechiu s-a arătat indignat că  Administraţia Penitenciarului nu i-a aprobat nicio zi învoire şi nu şi-a văzut copilul timp de şase luni.

Nu aş fi dorit să vină aici. După şase luni, nu am mai rezistat şi l-am adus. El s-a comportat normal, s-a bucurat mult, dar pentru mine a fost un moment greu de depăşit. Dumnezeu să le dea sănătate celor care au decis pedeapsa mea, dar, dacă au greşit, ar fi drept ca, într-un fel sau altul, să plătească. Oricum, suferinţa familiei mele şi cea a familiilor celor care au intrat alături de mine, doar pentru că trebuia să fie un scenariu complex, nu vor putea fi reparate niciodată”, a spus Fenechiu.

După opt luni de la încarcere, Fenechiu priveşte condamnarea sa ca o pe o luptă grea.
 

„Sunt multe direcţii din care privesc condamnarea mea acum, după opt luni. Analizând-o din punctul de vedere al percepţiei publice, atunci când nu beneficiezi de o expunere ca a lui Gigi Becali, de o simpatie publică ca cea a lui Gică Popescu sau de o putere mediatică ca în cazul lui Dan Voiculescu, este o luptă fantastic de grea! Sper din toată inima ca instanţele europene să judece cazul meu cu celeritate. Atunci, mă voi putea întoarce cu fruntea sus în viaţa publică şi mă voi putea lupta cu argumente solide ca în închisoare să ajungă toţi cei care au săvârşit infracţiuni, dar numai ei, şi nu alţii! Pentru că a lăsa în libertate un infractor nedovedit este o mare problemă, dar a condamna un om nevinovat la o pedeapsă privativă de libertate este o crimă.”

„Eu ştiu că ispăşesc o pedeapsă, pentru că aşa au dorit unii să se întâmple şi, credeţi-mă, este fantastic de greu să te împaci cu ideea că ţi s-a luat totul fără ca tu să fi comis vreo infracţiune. Este fantastic de greu să stai cu toate probele care îţi dovedesc nevinovăţia în mână şi să nu ţi le accepte nicio instanţă. Dar, „azi“, justiţia este mai credibilă decât mine, aşa că trebuie să aştept alte vremuri, în care vom putea avea dreptul „să ne apărăm“”, a adăugat Fenchiu.