ACTE despre MASACRUL din Beijing din 1989, DECLASIFICATE. „Soldaţii RÂDEAU când TRĂGEAU în POPULAŢIE” – VIDEO

Soldaţi transferaţi din anumite provincii chineze râdeau în timp ce trăgeau la întâmplare, în 1989, în mulţimea manifestanţilor prodemocraţie din Piaţa Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marţi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la sângerosul masacru de la Beijing, scrie AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 iun. 2014, 07:16

Un document american a fost făcut public de Arhivele Securităţii Naţionale de la Universitatea George Washington care a obţinut declasificarea lui pe baza unei decizii a justiţiei.

Documentul scoate în evidenţă confuzia şi haosul care domneau la acea dată în China, când autorităţile au reprimat cu brutalitate mişcarea de protest a studenţilor, în cursul nopţii de 3 spre 4 iunie 1989.

Acest raport militar secret citează o sursă anonimă care, din camera sa de hotel, avea vederea spre Piaţa Tiananmen. Persoana în cauză a descris represiunea ‘brutală’ care a vizat să provoace unor pierderi importante în rândul manifestanţilor, potrivit Agerpres.

Soldaţii Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul din Beijing, ‘râdeau şi trăgeau la întâmplare asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau’, a povestit sursa citată.

Documentul subliniază că în acei ani informaţiile erau sumare şi uneori complet false. Astfel, la o zi după represiune, o telegramă a agenţiei americane de informaţii, citând o sursă guvernamentală străină aparent apropiată de China, a anunţat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitatea, acesta s-a stins din viaţă opt ani mai târziu, în 1997.

Soldaţii chinezi au ucis mai multe sute de protestatari neînarmaţi în cursul represiunii manifestaţiilor din 1989. Anumite surse se referă la peste o mie de morţi.

În ultimele săptămâni, regimul comunist încearcă prin toate metodele să împiedice orice aluzie la Primăvara de la Beijing, cenzurând cu asprime internetul, intimidând presa străină şi ameninţând cu o campanie de arestări în rândul disidenţilor.