Renault Espace împlineşte 35 de ani

În 1984, Renault a revoluționat lumea vehiculelor cu mai mult de 5 locuri cu lansarea primului Espace, o mașină cu design futurist, cu un interior foarte modular, care a inventat practic o nouă categorie de mașini.
Iulian Tudor
19 nov. 2019, 09:47
Renault Espace împlineşte 35 de ani

Designul primului Renault Espace a fost atât de diferit de tot ceea ce exista. Renault Espace a atras atenția cu o caroserie mult mai joasă (nu era cu mult mai înalt un R-18 al vremii), aerodinamică și, mai ales, cu un interior foarte versatil și modular.

În 1984, Renault a depășit toate vehiculele cu peste 5 locuri ale vremii, care au început să-l imite, unele într-un mod îndrăzneț, așa cum este cazul Pontiac Trans Sport prezentat în 1989.

Designul Espace a început să prindă contur cu un deceniu înainte de lansare. Responsabil de asta a fost atunci Fergus Pollock, care a lucrat apoi pentru Chrysler (ceea ce este o coincidență că Voyager a fost unul dintre primii care a reacționat lansând Voyager la câteva luni după Espace). Proiectul a fost reluat de Matra, care la acea vreme era strâns legată de Talbot-Simca, astfel încât Espace urma să se nască sub brandul Talbot.

Au fost ani complicați pentru producătorii francezi, iar Talbot-Simca a trecut la grupul PSA (pe atunci Peugeot-Citroën). Peugeot nu s-a remarcat niciodată pentru că a acceptat proiecte prea riscante și l-a respins pe Matra când a văzut acea mașină ciudată pentru care nu a prezis vreun viitor.

Apoi Matra a bătut la ușile Renault cu proiectul Espace și în câteva luni s-au finalizat detaliile pentru debutul mondial al primului Renault Espace, lăsând pe toți cu gura căscată și comentând din primul minut.

Cheile Renault Espace: design și modularitate

Prima generație a lui Espace a avut un design inovator. Era foarte scurt și cu botul foarte ascuțit. Centrul său de greutate abia a variat în raport cu o berlină, deoarece toată mecanica sa era aproape de sol și greutatea pieselor cele mai înalte a fost redusă folosind materiale sintetice pe acoperiș, care erau din fibră de sticlă, o copie a Citroën DS prezentat în 1955.

Până atunci, vehiculele cu mai mult de 6 locuri erau practic furgonete cu locuri în spațiul de marfă, însă Espace era un adevărat autoturism cu capacitate de până la 7 adulți, era condus ca un autoturism și în el se călătorea la fel de confortabil ca într-un autoturism.

Pe lângă un design foarte izbitor, ceea ce a fost cel mai interesant de la început a fost habitaclul său modular. Scaunele se puteau roti la 180 °, iar interiorul a 6 locuri a devenit un fel de salon în care pasagerii stăteau vizavi și puteau folosi pătratul central ca măsuță.

Cele șapte locuri erau individuale, mașina putându-se transforma într-o dubă practică, eliminând unul sau toate locurile (cu excepția șoferului, evident). Existau spații pentru sticle, biberoane, genți … Espace a devenit mașina perfectă pentru familie și a ajuns într-un moment propice al unei explozii demografice. Totul a fost favorabil pentru Renault, astfel încât proiectul său riscant a sfârșit a fi un succes.

Renault Espace I (1984-1991): chiar și cu tracțiune integrală

Prima generație a Espace are un design mai pur și izbitor. Pentru mulți, o parte din personalitate s-a pierdut odată cu schimbarea feței prezentată în 1989, dar odată cu o îmbunătățire a calității și finisajelor, s-a adăugat și una dintre cele mai intrinseci versiuni: tracțiunea integrală Quadra, care ar putea fi considerată și ca primul Crossover din istorie.

Prima generație a Espace a avut un succes comercial și, în ciuda faptului că a fost o mașină concepută să acopere o piață de nișă, aproape 200.000 de exemplare au fost vândute pe tot parcursul celor 7 ani de viață.

Renault Espace II (1991-1997): pentru mulți cea mai de succes

Proiectul Espace a fost foarte complicat de realizat și foarte scump pentru o mașină care nu urma să se vândă în milioane de unități.

În 1991 a sosit a doua generație a lui Espace. Aproape nimic schimbat în comparație cu generația anterioară, dar aspectul său a fost complet modificat, fiind înlocuit de unul mai modern, cu echipamente îmbunătățite.

În interiorul său, aspectul a fost, de asemenea, modernizat, cu un nou tablou de bord, o ergonomie a scaunelor îmbunătățită, tapițerii noi etc.

După Renault Espace II a urmat Renault Espace III (1997-2002), care estetic semăna cu Laguna acelei perioade, atrăgând atenția mai ales asupra interiorului. După III a urmat Renault Espace IV (2002-2015), o versiune mai mare, cu schimbări mai multe de design.

Odată cu Renault Espace V (2015-XXXX) s-a trecut de la monovolum la crossover. Apoi a urmat Renault Avantime cu un interior formidabil.

Vă doriți o mașină la fel de bună sau poate chiar mai bună decât Renault? Apelați la Auto Rulate București, dealerul expert care vă pune la dispoziție o gamă variată de mașini rulate la prețuri excepționale. În plus, apelând la acest dealer veți avea parte de avantaje numeroase. Printre acestea se numără 12 luni garanție, service și verificare completă la livrare, service post vânzare, km garantați 100%, credite avantajoase începând de la 6%, printre multe alte avantaje. Spor la cumpărături!

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Când trebuie să uzi, de fapt, grădina pe timpul verii: dimineața, la prânz sau seara? Așa reușeau bunicii să aibă recolte frumoase și legume sănătoase
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
O procedură estetică banală te poate băga în spital. E alarmant cât de multe femei o fac
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia