Replica Titanicului făcută de chinezi costă 1,2 miliarde de euro şi nu va fi niciodată lansată la apă. Cum arată proiectul megalomanic „Titanicland” VIDEO

O replică în mărime naturală a Titanicului a ieșit la suprafață pe un câmp din China, într-un parc tematic dedicat legendarului pachebot scufundat în urmă cu mai bine de un secol.

18 mai 2021, 11:00
Replica Titanicului făcută de chinezi costă 1,2 miliarde de euro şi nu va fi niciodată lansată la apă. Cum arată proiectul megalomanic „Titanicland” VIDEO

Pe șantierul naval Suining, din sud-vestul Chinei, se produce o replică a Titanicului, faimoasa navă care s-a scufundat în 1912 în Atlantic, după plecarea din portul Southampton, cauzând moartea a peste 1.500 de pasageri și a membrilor echipajului. „Construcţia face parte din Titanicland, un proiect foarte complicat”, declară Su Shaojun, inițiatorul proiectului, pentru AFP.

Cea mai apropiată mare de Suining este la mai mult de 1.000 de kilometri distanță. Antreprenorul este însă convins că cei curioși vor veni să viziteze „Titanicland”, viitorul parc tematic dedicat navei. Costul proiectului ajunge la 10 miliarde de yuani (1,2 miliarde de euro), iar inaugurarea este programată pentru sfârșitul anului.

La fel ca și originalul, replica va avea 260 m lungime. A fost nevoie de șase ani pentru a o construi – de două ori mai mult decât a fost nevoie pentru adevăratul pachebot – o sută de muncitori și 23.000 de tone de oțel. Totul, de la salon la cabinele de lux și chiar clanțele ușilor, este inspirat din original. Și, de dragul realismului, un motor cu aburi le va oferi vizitatorilor impresia că se află într-adevăr pe mare. „Experții și istoricii au validat planurile noastre de construcție”, afirmă iniţiatorul proiectului.

Citeşte şi Un mesaj într-o sticlă, aruncat de o fetiţă de pe Titanic, găsit după 105 ani

Prețul unei nopți de croazieră la bordul replicii este de 2.000 de yuani, aproximativ 256 de euro. Turiștii vor traversa parcul într-un microbuz, pe fundal auzindu-se „My heart will go on” a lui Céline Dion, coloana sonoră a filmului „Titanic” cu Lenardo Di Caprio, care s-a bucurat de un imens succes în China.

Cea mai faimoasă navă din lume a făcut recent obiectul unui documentar inedit care dezvăluie povestea a șase supraviețuitori chinezi ai naufragiului. În ciuda interesului chinezilor pentru această navă, unii pun la îndoială viabilitatea replicii.

Acum câțiva ani, o replică a unui portavion american, care a costat 15 milioane de euro, a fost abandonată la scurt timp după inaugurare, dar Su Shaojun estimează între 2 și 5 milioane numărul turiștilor pe an. Antreprenorul se bazează și pe puțin ajutor: „Pentru ceremonia de inaugurare, am dori să-i invităm pe Jack, Rose (protagoniștii filmului, n.r.) și pe James Cameron, regizorul”, mai spune el.

Citeşte şi Doi miri au murit în timp ce făceau o şedinţă foto, imitând scena din Titanic. S-au înecat sub privirile neputincioase ale familiei