Un mesaj într-o sticlă, aruncat de o fetiţă de pe Titanic, găsit după 105 ani

Un mesaj închis într-o sticlă care, potrivit experţilor, ar fi fost ”aruncat de pe puntea Titanicului” de o fetiță de 12 ani a fost găsit 105 mai târziu. 

14 mai 2021, 16:40
Un mesaj într-o sticlă, aruncat de o fetiţă de pe Titanic, găsit după 105 ani

Mesaj în sticlă aruncat de pe Titanic. Mesajul, datat 13 aprilie 1912, este semnat de Mathilde Lefebvre, unul dintre pasagerii de pe Titanic care, la vremea respectivă, avea 12 ani. În mesaj scrie: ”Arunc această sticlă în apă chiar în mijlocul Atlanticului. Trebuie să sosim la New York în câteva zile. Dacă găsește cineva asta, dați de veste familiei Lefebvre din Lievin”.

A doua zi, însă, nava uriaşă avea să fie înghiţită de apele reci ale oceanului. Peste 1.500 de pasageri şi-au găsit sfârşitul atunci. Printre ei, Mathilde, trei frați ai ei și mama lor, Maria. Când Titanicul s-a scufundat, Mathilde, mama şi fraţii ei erau în drum spre New York, pentru a se reuni cu tatăl lor și cu ceilalți patru frați. Tatăl lor, un miner din Liévin, părăsise Franța în 1910 și se stabilise în Iowa.

Mesaj în sticlă, aruncat de pe Titanic, găsit după 105 ani

105 ani mai târziu, mesajul semnat de fetiță a fost găsit pe o plajă din Canada, informează Pro TV

Sticla poate fi primul obiect de pe Titanic găsit pe coasta americană”, declară istoricul Maxime Gohier.

mesaj în sticlă Titanic

Oamenii de ştiinţă iau, însă, în calcul şi varianta potrivit căreia mesajul ar fi o farsă. Nicolas Beaudry de la Université du Québec à Rimouski crede, însă, în varianta că acesta este real. Se bazează pe faptul că modelul sticlei, instrumentele cu care aceasta a fost realizată, dar și compoziția chimică a acesteia corespund tehnologiei folosite la fabricarea acestui tip de recipient, specific începutului de secolul 20:

Citeste si Patriarhul rus cere interzicerea avorturilor: „Dă naştere copilului şi dă-l Bisericii”

Mesajul ar fi putut fi scris de Mathilde la bordul Titanicului ori altcineva ar fi putut să-l scrie din partea ei. Modelul și instrumentele cu care a fost creată sticla, dar și compoziția chimică a acesteia sunt în acord cu tehnologia folosită pentru fabricarea acestui tip de recipient, la începutul secolului 20. Dopul și o bucată de hârtie au fost examinate cu ajutorul datării cu radiocarbon, dar scrisoarea în sine nu poate fi testată, pentru că metoda este distructivă”.

Citeste si Statul care a hotărât să despăgubească amantele! Decizie controversată luată în această ţară europeană!