REPLICI DURE între Ludovic Orban şi Victor Ponta, în plenul Camerei Deputaţilor

Deputatul Ludovic Orban i-a cerut, marţi, în plenul camerei Deputaţilor, demisia premierului Victor Ponta, acuzându-l că a încălcat dreptul la vot al românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale. În replică, Ponta l-a făcut "bufon" pe Orban, amintind de episodul din 2009 când Vasile Blaga punea că Orban ar trebui arestat.

25 nov. 2014, 11:36
REPLICI DURE între Ludovic Orban şi Victor Ponta, în plenul Camerei Deputaţilor

Domnule Ponta, daţi-vă demisia din funcţia de prim-ministru. Este singurul gest prin care puteţi ieşi cât de cât onorabil din situaţia în care singur v-aţi pus. În ceea ce priveşte încălcarea dreptului fundamental şi împiedicarea dreptului de vot, solicit de la această tribună Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu trateze această anchetă ca pe o anchetă oarecare. Încălcarea dreptului la vot, drept fundamental pentru orice cetăţean în orice democraţie, constituie cea mai gravă încălcare a democraţiei. Domnule Ponta, sunteţi o pată pe obrazul României. Sunteţi omul care aţi reuşit să ne faceţi de râs în faţa întregii Europe’, a spus Ludovic Orban, la dezbaterea pe tema votului din diaspora la alegerile prezidenţiale.

Liberalul a precizat că a crezut că Ponta ‘va găsi unica soluţie morală să nu participe la această dezbatere – demisia din funcţia de prim-ministru’.

Victor Ponta: PSD îşi face analizele în primăvară. Cine face rău partidului, sigur că e EXCLUDERE

Cetăţenii români din diaspora au toate drepturile pe care le au toţi ceilalţi cetăţeni români. Ei trebuie trataţi cu aceeaşi unitate de măsură cu care sunt trataţi toţi ceilalţi cetăţeni români. Ceea ce s-a întâmplat în 2 şi 16 noiembrie a fost cea mai cruntă umilinţă la care puteau fi supuşi cetăţenii români care au încercat să îşi exercite dreptul la vot. Cine este de vină? Guvernul, cel care organizează alegerile. Nu este suficient să plătească doi acari Păun, doi miniştri de externe care au preferat să îşi dea demisia. Deciziile pe care le-au luat sunt decizii luate în calitate de membri ai unui Guvern condus de Victor Ponta‘, a adăugat Orban.

Deputatul PNL susţine că acţiunile Guvernului au urmărit să reducă numărul cetăţenilor români din diaspora care să îşi exercite dreptul de vot.

Pentru mine demisia domnului Ponta este mult prea puţin. Scapă mult prea uşor pentru ceea ce a făcut. (…) A fost împiedicată exercitarea dreptului fundamental la vot. Acest lucru s-a făcut cu premeditare. Au existat semnale clare din partea comunităţilor româneşti din toate ţările europene că există un interes fără precedent pentru alegerile prezidenţiale. Au existat semnale din partea personalului diplomatic, care au fost transmise către MAE (…) Opoziţia a solicitat mărirea numărul de secţii de votare. Nu s-a întâmplat nimic’, a explicat Orban.

Guvernul va merge în Parlament pentru un NOU VOT de încredere: Ponta anunţă restructurarea cabinetului

În replică, Victor Ponta a spus că „este o jignire pentru românii din diaspora să fie reprezentaţi de bufoni”.

Aş vrea ca la aceste dezbateri (privind modificările legislative –n.r.) să luăm deciziile raţional, cu bun simţ şi cu gândire pentru soluţii, nu cu demagogie, nu cu bufonerii din partea unor bufoni pe care îi ştim foarte bine. Cu gândul că în 2007, 2008 mulţi dintre români au plecat din ţară tocmai că unii care erau miniştri la transporturi furau cu sutele de milioane şi cum a spus domnul Vasile Blaga, în 2009, că Ludovic Orban ar trebui arestat, pentru că nu a fost arestat şi atunci mulţi români au considerat că aici este o ţară în care hoţii şi bufonii rămân în continuare, bufon care, dacă nu ar fi fost pe lista USL, nu ar fi fost în Parlament cu siguranţă ca să ne dea lecţii. Cred că este o jignire pentru românii din diaspora să fie reprezentaţi de bufoni”, a mai spus Victor Ponta.