Reprezentanţii Guvernului de la Madrid resping declaraţia de independenţă a Cataloniei. Şedinţă de urgenţă anunţată pentru miercuri

Reprezentanţii Guvernului de la Madrid resping declaraţia făcută în Parlamentul regional de către liderul separatist catalan Carles Puigdemont, pe care o asimilează unei declaraţii de independenţă, precum şi ideea medierii internaţionale, miercuri fiind programată o şedinţă de urgenţă a Executivului spaniol, anunţă BBC.

14 oct. 2011, 17:26
Reprezentanţii Guvernului de la Madrid resping declaraţia de independenţă a Cataloniei. Şedinţă de urgenţă anunţată pentru miercuri

Viceprim-ministrul spaniol l-a descris pe Puigdemont ca fiind o persoană „care nu ştie unde se află şi încotro merge”.

Premierul Mariano Rajoy a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului pentru a discuta paşii de urmat.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a respins propunerea lui Puigdemont privind iniţierea unor discuţii prin intermediul unui mediator internaţional.

„Nici domnul Puigdemont nici nimeni altcineva nu poate avea pretenţia să impună mediere”, a declarat ea.

„După ce a ajuns atât de departe şi a dus Catalonia la cel mai înalt nivel de tensiune din istorie, preşedintele Puigdemont îşi supune regiunea autonomă celui mai înalt nivel de incertitudine. Discursul pe care l-a susţinut astăzi este al unei persoane care nu ştie unde se află şi încotro merge şi nici cu cine vrea să meargă”, a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Justiţiei, Rafael Catala a reiterat poziţia Guvernului potrivit căreia referendumul a fost ilegal, iar rezultatele nu sunt valide.

Puigdemont a declarat în Parlamentul regional că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa Cataloniei faţă de regatul spaniol.

Puigdemont a cerut Parlamentului catalan să suspende efectele oricărei declaraţii de independenţă pe o perioadă de câteva săptămâni, în vederea unui dialog.