Republica Moldova: Chiril Gaburici refuză să asigure interimatul la funcţia de premier

Parlamentul Republicii Moldova a luat act joi de demisia premierului Chiril Gaburici și a întregii componențe a cabinetului de miniștri, un proiect de hotărâre în acest sens fiind susținut cu votul majorității deputaților prezenți în sală, după cum informează mass-media locală.

18 iun. 2015, 14:48
Republica Moldova: Chiril Gaburici refuză să asigure interimatul la funcţia de premier

Guvernul de la Chișinău și-a prezentat oficial demisia la 16 iunie, la patru zile după anunțul public al lui Chiril Gaburici privind retragerea sa din funcția de premier.

Potrivit Constituției, șeful statului are la dispoziție, începând cu data de 16 iunie, trei luni pentru a purta consultări cu facțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru. Dacă până la 16 septembrie nu va fi învestit un nou guvern, președintele va fi obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate.

Conform legislației în vigoare, până la învestirea unui nou guvern, actualul executiv va administra doar chestiuni ce țin de treburile publice, fără a avea dreptul de a aproba proiecte de legi.

Premierul demisionar Chiril Gaburici a refuzat să asigure însă interimatul la funcția de premier, trimițând în acest sens o scrisoare oficială președintelui Nicolae Timofti în care solicită desemnarea unui prim-ministru interimar, potrivit Agerpres.

”Nu îmi doresc ca grupuri de interese să speculeze pe marginea deciziilor și declarațiilor mele din ultima perioadă, pentru a acumula capital politic și imagine. Îmi doresc ca liderii coaliției să vadă în demisia mea un start imediat al formării unei majorități parlamentare stabile și a unui nou guvern care să urmeze calea europeană a reformelor pentru Republica Moldova”, și-a argumentat refuzul Chiril Gaburici în scrisoarea către șeful statului, conform unui comunicat al guvernului.

În această situație, președintele poate numi în calitate de prim-ministru interimar, potrivit prevederilor art. 101 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova, unul dintre cei trei vicepremieri.

De amintit că premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia la 12 iunie, după ce cu o zi înainte fusese audiat de procurori în dosarul legat de diploma sa de studii, care, potrivit expertizei efectuate de Ministerul de Interne, ar fi falsă. El a precizat la acea dată că demisionează pentru ca opinia publică să fie preocupată mai mult de problemele cu care se confruntă Republica Moldova și nu de diplomele sale de studii.