Republica Moldova, din nou în beznă. Chişinău şi alte raioane au rămas fără curent electric ca urma a bombardamentelor Rusiei în Ucraina

Republica Moldova, din nou în beznă. Locuitorii din Chişinău şi din mai multe raioane au rămas fără curent electric ca urmare a bombardamentelor din Ucraina.

23 nov. 2022, 15:27
Republica Moldova, din nou în beznă. Chişinău şi alte raioane au rămas fără curent electric ca urma a bombardamentelor Rusiei în Ucraina

Întreruperi masive de curent în Republica Moldova, inclusiv în capitala Chişinău. Informaţia a fost confirmată de vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

„Avem repetarea situație din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a anunțat vicepremierul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării de la Chişinău, Andrei Spînu, citat de unimedia.info.

Maia Sandu: Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică

„Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris preşedintele Republicii Moldova, pe Facebook.

 

Alertă aeriană de război în toată Ucraina. Bombardamente intense din partea Rusiei şi la Kiev

Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene răsunau, miercuri, pe întreg teritoriul Ucrainei, iar oficiali din cel puţin două regiuni au declarat că apărarea aeriană locală a fost pusă în funcţiune pentru a anihila rachetele ruseşti, relatează Reuters.

Cel puţin patru explozii puternice au avut loc în zone din Kiev, conform unor surse citate de cotidianul Le Monde. O rachetă rusească a lovit centrala Pivdenno-Ukrainska.

Mai multe zone din capitala Ucrainei nu sunt alimentate cu electricitate.

„Rusia lovește infrastructura de la Kiev”, spune primarul Kievului, Vitaly Klitschko, informează The Kyiv Independent, pe contul de Twitter.

Primarul i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi. Anterior mai multe explozii au fost semnalate în oraș.

Citeşte şi: Ruşii au bombardat o maternitate din regiunea Zaporojie. Un bebeluş a fost ucis

 

Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova

Rusia amenință prin compania Gazprom sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, începând cu data de 28 noiembrie, folosindu-se de un pretext absolut stupid, marca Putin. Decizia va lăsa în frig sute de mii de oameni.

În urma anunțului Gazprom de întrerupere a livrărilor de gaze către Moldova, prin ultima rută spre Europa Occidentală, prețurile de referință la gazele naturale din Europa au explodat.

„Gazprom a înregistrat interceptarea în Ucraina a gazului rusesc destinat livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu compania Moldovagaz. Volumul de gaz furnizat de Gazprom către GIS Sudja pentru tranzitul către Moldova prin teritoriul ucrainean depășește volumul fizic transmis la frontiera moldo-ucraineană. La 21 noiembrie, Moldovagaz a plătit Gazprom pentru o parte din livrările sale din noiembrie, în conformitate cu contractul. Volumul de gaz rusesc livrat efectiv, pentru care nu se plătește pentru livrările curente din noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul cumulat cumulat al decontărilor pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz”, se arată într-o postare pe canalul oficial de Telegram al companiei.

„În cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, Gazprom va începe să reducă alimentarea cu gaze a stației de măsurare a gazelor Suja pentru tranzitul prin Ucraina la 28 noiembrie, ora 10:00”, a subliniat compania rusească.

Încă de la 1 octombrie, compania Gazprom a redus cu 30% volumul zilnic de livrări de gaze către Republica Moldova din cauza unor așa-zise probleme tehnice legate de limitarea tranzitului prin Ucraina.